В рамките на седмица Софийска градска прокуратура поиска свалянето на имунитета на втори депутат в 49-ото Народно събрание. В прессъобщението се посочват само инициалите на депутата - Д.А., но предвид на това, че се уточнява, че разследването вече е било спирано - става въпрос на Димитър Аврамов от ДПС.

Предложението на СГП към главния прокурор да внесе мотивиран иск в НС е изготвено във връзка с внесен на 15 април 2019 г. от Специализираната прокуратура обвинителен акт срещу Д. А. за престъпление по чл. 304б, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК (търговия с влияние).

Аврамов от ДПС се отказа от имунитета си

Аврамов от ДПС се отказа от имунитета си

С писменото си уведомление той дава съгласие прокуратурата да продължи разследването срещу него

След образуваното в Специализирания наказателен съд производство и при закриването на специализираното правосъдие, разглеждането на наказателното производство продължава в Софийски градски съд.

С Определение от 20 април 2023 г. СГС-СНС ЗАКРИТ е спрял наказателното производство на основание чл. 25, ал. 1, т. 3 от НПК, тъй като лицето, спрямо което се провежда наказателното производство, е с имунитет. Продължаването на наказателното производство срещу народен представител е възможно само след разрешение на Народното събрание съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България.

Радостин Василев съзря наказателна акция от страна на Гешев

Радостин Василев съзря наказателна акция от страна на Гешев

Прокуратурата иска имунитета на Василев