Министерски съвет прие предложението на премиера Сергей Станишев да бъдат създадени специални схеми за сътрудничество между правителството и другите страни членки на ЕС.

Целта е засилване на капацитета на държавната администрация, като акцентът ще бъде поставен върху експертизата и опита.

Основните области на процедурите на сътрудничеството ще са бизнес средата, усъвършенстването на законодателството, реформиране на съдебната система и правоприлагането, управление на еврофондовете.

Ще бъдат създадени мисии за оказване на помощ от експерти на държавите-членки на двустранна основа, ще бъдат назначени независими експерти на ключови позиции в рамките на администрацията.

Към кабинета на премиера ще се създаде междуведомствена работна група с участието на зам-министрите на финансите, външните работи, труда и социалната политика, на държавната администрация.

В групата ще влиза и представител на вицепремиера по усвояване на европейските фондове и представител на министъра по европейските въпроси.

На всеки 6 месеца на държавите членки, както и на широката общественост ще бъде докладвано за оценката на партньорството.

Министърът на държавната администрация подчерта, че ведомството му няма нищо против да вземе евроексперти.
Николай Василев каза, че има готовност веднага да бъде обявен конкурс. Той посочи, че екипът на министерството се справя добре с ОП „Административен капацитет".

По думите му обаче „подкрепа от компетентни служители с опит в други държави винаги е полезен".

Като пример Николай Василев посочи Гърция, която стана европейски шампион по футбол с германски треньор. Според министър Василев не е задължително евроекспертите да получават повече от българските си колеги.

Темата коментира и външният министър Ивайло Калфин. По думите му заплащането на европейските чиновници у нас зависи от схемите, по които те са тук и на базата на какво споразумение работят в България.

В българската администрация и сега работята чужди експерти, подчерта Калфин. Целта ни е да вземем най-добрите европейски практики, коментира първият ни дипломат.

Той каза още, че е разговарял с посланиците на страните членки и те са изразили доволство от идеята на кабинета, както и чене е чул от никого негативно отношение за правителствения план.

И сега на евроекспертите, работещи у нас, се плаща по различни схеми, подчерта Ивайло Калфин.