С три дами правителството отговори на доклада на ЕК.

Румяна Бъчварова, Меглена Кунева и Екатерина Захариева обявиха новия документ за обективна оценка. Рамо до рамо, те дадоха пресконфренция в Министерски съвет минути, след като докладът официално стана факт.

Без натиск не предприемате нищо, ни обвини Брюксел в новия доклад
Обновена

Без натиск не предприемате нищо, ни обвини Брюксел в новия доклад

Отчитат бавен напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта

Двете вицепремиерки и новият правосъден министър коментираха поредната порция негативни изводи за България, сервирана в публикувания днес доклад на ЕК за напредъка ни по механизма за сътрудничество и проверка относно стъпките, които страната ни е предприела в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Отчетен е напредък в някои направления, но са дадени и ясни сигнали, че ни трябват допълнителни стъпки, отчете Кунева. Според нея 2016 г. ще е тест за борбата с корупцията.

Има надежда, има желание, има план за действие, положителна е в нагласата си Екатерина Захариева.

За нея докладът се чете като "Не оставяйте тези стратегии само на хартия". Министърът смята, че е крайно време на доклада на ЕК да спре да се гледа като начин за размахване на пръст към България, защото това е механизъм за партньорство.

Захариева отчита критиките към ВСС, както и желанието на Комисията за по-бързо случване на законовите изменения.

Не сме изненадани, спокойна е и Румяна Бъчварова. Силовият министър обяви, че в новия доклад има по-малко бележки към борбата с организираната престъпност.

(Цитираме обаче част от доклада: Неотдавна сериозността на предизвикателството отново беше подчертана от поредица убийства, имащи очевидни връзки с организираната престъпност. Голям брой поръчкови убийства през последните години остават нерешени..., б.р.)

Бъчварова специално уточни, че въпросните убийства са включени, макар че разследването все още тече и не сме изпращали на ЕК данни за тях.

Междувременно вицепремиерът Томислав Дончев също се присъедини към "тълкувателното четене" на доклада.

Иначе трите дами са готови и с ясни стъпки по доклада за своите сектори - приемане на Закона за съдебната власт, Закона за МВР и антикорупционния закон.

Не са ни поставени високи критерии, всичко е постижимо. Сочат ни необходимост от сътрудничество на властите, убедена е Кунева. За нея и колежките е ясно, че част от препоръките се повтарят.