Предотвратяването на трафика на хора с цел сексуална и трудова експлоатация и на трафика на деца са едни от основните цели на Националната програма за тази година за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите му. Програмата, която бе одобрена днес, съдържа редица мерки в областта на превенцията.

Акцентът е поставен върху целенасочената работа с рисковите групи от обществото в областта на предотвратяването, разкриването и наказването на трафика и по отношение закрилата на жертвите и създаване на условия за тяхното по-бързо възстановяване и реинтеграция.

Предстои създаването на най-малко две местни комисии за борба с трафика на хора в рисковите общини Видин, Добрич, Велико Търново, Сандански и Свиленград.
Ще бъде проучена възможността за откриване на приют за временно настаняване на жертви на трафик на хора в Бургас и Сливен.

МС предлага да се промени процедурата за издаване на документи за самоличност, която да позволи за жертвите на трафик това да става безвъзмездно в населени места, различни от постоянната им адресна регистрация.

Ще се организират информационни кампании във връзка с трафика на хора с цел сексуална и трудова експлоатация и на трафика на деца. Разясняването на възможностите за оказване на помощ и закрила на жертвите на трафик ще се провежда сред представители на рисковите групи, особено сред етническите малцинства.

С цел оказване на помощ и съдействие на жертвите на трафик на хора, за тях ще продължи да се осигурява медицинска и психологична помощ в центровете за закрила. Жертвите на трафик ще бъдат включени в подходящи форми на обучение и квалификация и ще се подкрепя трудовата им интеграция.

За изграждане и повишаване на капацитета на институциите, работещи по проблемите на трафика, са предвидени специализирани обучения на служителите от местните комисии за борба с трафика на хора, на магистрати, на служители на МВР, ДАНС и на гранично-пропускателните пунктове, на разследващите органи.