С крайно негативните и опасни тенденции в демографското състояние на България е твърдо решен да се заеме министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

Министър Адемов е представил пред своите колеги доклад за предприемане на интегрирани действие по изпълнение на демографска политика.

В последните месеци дискусиите по тази тема придобиват особено тревожен тон, призна Хасан Адемов, след което изчете пред журналистите куп тревожни данни за демографското развитие в страната. На лице са трайни тенденции за отрицателен прираст, ниска раждаемост, намаляване на родилните контингенти, високи нива на смъртност и миграция, защити с цифри Адемов.

На фона на това през 2011 година са ликвидирани 2 дирекции, които са се занимавали с демографската политика към Министерски съвет, съжали социалният министър. Няма нито една интегрирана структура, която да се занимава с този тежък проблем, категоричен бе той и даде да се разбере, че въпросът няма как да бъде решен от едно правителство, от едно ведомство или от един закон.

Първите конкретни действия, които МС е възложил на министъра са създаване на Национален съвет по проблемите на демографската политика. В него ще участват зам.-министри от почти всички министерства, като целта е значително по-добра комуникация и търсене на всеобхватни решения.

Второто решение, взето днес от министрите, е свързано с изготвяне на методика за оценка на въздействието върху проблема на всички актове на Министерски съвет. Целта е да се намери място на демографските политики в разработването на нормативните документи на всички отделни ведомства и следене на тяхната ефективност.

Хасан Адемов даде да се разбере, че проблемът няма как да бъде решен от това правителство, но днес е от ключово значение да се вземат мерки и да се спрат негативните тенденции.

Социалния министър разкри още, че се търси вариант за еднократна финансова помощ за хората в най-затруднено положение. Социалното министерство работи заедно с Министерство за финансите, за да се уточни какъв ресурс може да бъде отделен за тези хора в края на зимния сезон, но засега отказа да изнесе повече подробности на какъв етап са тези разговори.

По отношение на увеличението с 3% на пенсиите от 1 юли Адемов призна, че за хората това може би изглежда минимално, но за държавата струва 120 млн. лв. "Каквато и мярка да предприемем, няма да решим проблемите веднага", посочи той.