Зърнопроизводителите ще имат възможността да си кажат аргументите защо искат да протестират. Напрежението е в цяла Европа - Румъния, Гърция, Германия, Италия и Австрия стачкуват заради либерализирането на всички стоки от Украйна.

Това обяви земеделският министър Кирил Вътев на брифинг пред журналисти.

Вътев посочи, че в цяла Европа има сериозно недоволство от водената политика по така наречената Зелена сделка. В понеделник, 22 януари, от 16.30 ч. земеделският министър Кирил Вътев очаква зърнопроизводителите на официална среща в ресорното министерство, на която ще присъстват още премиерът Николай Денков, вицепремиерът и външен министър Мария Габриел и финансовият министър Асен Василев.

Проблемът на зърнарите на път да се разреши другата седмица, потвърди и пред ресорната парламентарна комисия по-късно Кирил Вътев. По думите му зърнарите искат подкрепата сега, защото са пред фалит. Ще се прехвърлят суми от бюджета на МЗХ. Самият министър иска 1-2 месеца да минат, за да може сумата да се увеличи. Но конкретна сума в бюджета за тях няма. Финансовият министър Асен Василев е поел ангажимент да нотифицира конкретна сума, а министерството да посочи такава. Вероятно ще се вземат пари от напояването.

И зърнарите искат да получават "украинска помощ"

И зърнарите искат да получават "украинска помощ"

В противен случай готвят протест

След първото заседание на Консултативния съвет по хидромелиорации и поливни системи, проведено в Министерството на земеделието, Вътев обясни, че за него е приоритет фундаментът на земеделието. Нищо не подценява и нищо не е без значение в земеделието. Крайната цел е да се върне доброто състояние на българското напояване и добрите хидромелиорации. За да има земеделие трябва да има вода и земя, посочи земеделският министър.

Вече има 10 открити площадки за хидромелиорации.

Кирил Вътев: България има потенциал да изхранва 30 милиона души

Кирил Вътев: България има потенциал да изхранва 30 милиона души

Процесите в земеделието са такива, че са 6 месеца, дори и за един мандат, много малко неща могат да се свършат