Зърнопроизводителите не са получили нито лев от т.нар. "украинска помощ" от страна на държавата, отпускана заради либерализирането на вноса на украински стоки в ЕС след началото на войната. Дължимата сума към момента е 442 милиона лева за цялото земеделие.

Секторът, традиционно най-богат сред всички земеделски такива, пък се намирал в колапс, поне по думите на председателя на Българската аграрна камара (БАК) Костадин Костадинов.

Вчера се е провела среща между организацията и представители на Министерство на земеделието и храните. В рамките й от МЗХ са обещали "много неща" и че ще се работи, но все още няма нищо свършено, възмути се Костадинов.

Даден е обаче ултиматум на представителите на държавата до сряда да кажат кога ще бъде проведена среща между бранша, премиера Денков, вицепремиера Мария Габриел и с финансовия министър Асен Василев.

След проведено гласуване сред членовете на БАК единодушно било решено да се поиска от украинската помощ да получат и зърнопроизоводителите, които не били получили и стотинка по тази линия. Единствено към момента зърнарите получават нормалната субсидия от по 20 евро на декар.

5 еврочленки, сред тях и България, искат мита за внос на украинско зърно

5 еврочленки, сред тях и България, искат мита за внос на украинско зърно

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до ЕК

Зърнопроизводителите са изпратили писмо с конкретните си искания към държавата. Това обяви пред Нова телевизия Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Те са изпратили писмо до финансовия министър и земеделския, както и до премиера и вицепремиера. Сектор зърнопроизводство да се включи в т.нар украинска помощ, настояват те.

Сектор зърнопроизводство е изключително засегнат, подчерта Проданов. Изкупната цена на зърното е изключително ниска в момента, по думите му. Квота украинско зърно едва ли ще реши проблемите в сектора. Никога по това време на годината цената не е била 350 лв. на тон, както е в момента, толкова ниска цена не е имало от 15 години, посочи Проданов. Очаква се регламентът, който готви ЕС да повдигне сериозно напрежение и сред другите производители в общността. Окончателният текст вероятно ще излезе в сряда.

Зърнарите са в протестна готовност и настояват за разговор с властта. От този разговор ще зависят последващите им действия. Ще има много сериозни фалити в сектор Зърнопроизводство, обясни Илия Проданов. Те настояват България да е против либерализацията за украинско зърно, която се подготвя от ЕС.

Илия Проданов обясни и че протестите на германските фермери всъщност не са заради отпадането на мерките за подпомагане и вдигането на акциза, а истинската тема е провала на Зелената сделка в Европа.