Най-важното задължение на правителството е да направи безпристрастен анализ на ситуацията и да отчете предварително всички потенциални плюсове и минуси от повторното отваряне на блокове в атомната електроцентрала.

Това подчерта премиерът Сергей Станишев на срещата си с организаторите на митинг-шествието в подкрепа на III и IV реактор на АЕЦ „Козлодуй".

Исканията им в подкрепа на българската енергетика ще бъдат връчени утре на представителството на Европейската комисия в София.

За нас това не е кампанийна акция, а последователна национална политика, защото Брюксел трябва да чуе и разбере аргументите на българските енергийни експерти, каза депутатът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.
Поради тази причина те ще продължат да привличат към инициативата си още представители на неправителствения сектор.

Премиерът е запозна участниците в срещата с аргументите на правителството да се предприемат действия и стартиране на техническа подготовка за отваряне на един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй".

Той уточни, че за включването на един от блоковете са необходими 45 дни. Трябва да сме готови за справяне със ситуацията ако газовият конфликт между Русия и Украйна продължава, каза премиерът.

Станишев отново припомни, че още в самото начало на газовата криза е информирал за тази възможност председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. България е представила в Брюксел и своя списък от енергийни проекти, които да получат финансиране от ЕС - разширяване на газохранилището край Чирен и свързване на газопреносната ни мрежа с тази на Румъния и Гърция, посочи още министър-председателят.

Експерти на „Лидер" ще изготвят предложения за съвременна енергийна стратегия на България, каза председателят на партията Кънчо Филипов.

Според синдикалиста Владимир Владимиров трети блок на АЕЦ „Козлодуй" може да работи безпроблемно една година.

Премиерът Станишев заяви, че правителството е за открит за диалог с всяка политическа сила и с граждански организации при изготвянето на стратегически документи, свързани с развитието на модерна и независими енергетика.

По инициатива на министър-председателя представители на организирания днес митинг ще се срещнат с вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, за да бъдат запознати с всички правни и дипломатически аспекти и възможности, свързани с евентуалното повторно отваряне на двата реактора. Те ще разговарят по темата и с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.