Служебното правителство е направило необходимите промени и преструктуриране на Плана за възстановяване, развитие и устойчивост.

Министърът по управление на европейските средства Атанас Пеканов го е публикувал и го е предоставил за обществено обсъждане. Очаква се след седмица Планът да се коментира с партиите в парламента. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на редовното заседание на правителството.

Промените в плана са в посока на солидарността и тласъка на икономическата среда и бизнеса, уточни Янев. Той представи някои от акцентите в плана, които за служебното правителство са важни: "Ще бъдат подкрепени и продължени с нужната дълбочина на реформите - образованието и иновациите, интелигентната индустрия, икономическата трансформация, декарбонизацията, техническият преход по отношение на енергетиката и техническият и екологичен преход на българското селско стопанство, което е основополагащ елемент от суровината и фазата, осигуряваща нашиия живот. Всички приоритети са онзи жалон, който ще позволи развитието на страната в посока по-добро икономическо състояние. Една друга криза, която не споменаваме много често, е част от нашето ежедневие, демографската криза с трудни дългосрочни решения, но едно от решенията за нея е развитата икономика, с добре платени работни места, предпоставка българите от чужбина да се върнат, особено младите", каза още Стефан Янев.

ЕК все още не е получила окончателния ни План за възстановяване

ЕК все още не е получила окончателния ни План за възстановяване

Получен е само актуализиран проект

Той изрази надежда това, което е започнато от неговия кабинет, да бъде продължено от следващото правителство, избрано от 46-ото НС. Неговото правителство е готово да предостави практическите мерки, така че да бъдат продължени и развити по подходящи начин.

Преди съобщението за промените в Плана за възстановяване и развитие Стефан Янев коментира започналия старт на 46-ото НС вчера. Той отбеляза, че има "скромно усещане, че партиите са в диалог".

"Този диалог, който ще позволи да се изгради и направи формулата за бъдещо управление, приемственост за това, което служебният кабинет е направил и се оценява позитивно и на онези приоритети за развитие, фокусът, на които ще са българските граждани и бизнес", уточни той.

"Надявам се, че парламентарно представени партии ще имат волята, желанието и мъдростта да постигнат това, да работят в името на българските граждани", призова служебният премиер.

"Проблемите, с които се сблъскваме, кризата повече от година, която се отразява най-вече на живота на гражданите и бизнеса, трябва да бъде дресирана по най-добрия начин, това което трябва, е да се демонстрира как държавата иска и е в състояние да подаде ръка. Да прояви солидарност и да даде тласък на бизнеса в основата на всички български граждани", коментира Стефан Янев.

Служебното правителство работело денонощно, за да спаси Плана за възстановяване

Служебното правителство работело денонощно, за да спаси Плана за възстановяване

Това обяви вицепремиерът Пеканов