Българските Военноморски сили ще получат помощ от Гърция за обучение на наши военнослужещи във флота на южната ни съседка.

Това съобщи днес командващият на българските ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев след среща с началника на Главния щаб на Военноморските сили на Гърция вицеадмирал Димитриус Гусис, цитнлан от БНР.

Обучението на наши офицери, старшини и моряци е обсъждано по време на разговорите между Кавалджиев и Гусис. То е важно за сътрудничеството в рамките на НАТО, особено при експлоатацията на  кораби от алианса "втора ръка", с които гърците имат опит, поясни вицеадмирал Кавалджиев. Той даде за пример фрегата "Дръзки", купена от Белгия, чиито оръжейни системи са нови за нас, но са познати на гръцките ВМС.

По думите на командващия на флота, нашата страна е заинтересована да изпрати военнослужещи на обучение възможно най-скоро. Според вицеадмирал Кавалджиев двете страни не са се ангажирали с конкретни срокове.

За обучение ще бъдат изпращани малки групи от 4-5 военнослужещи от различни специалности, в които гърците имат достатъчно опит. Командващият каза още, че ВМС се надяват да получат още кораби "втора ръка", но всичко е зависи от Министерския съвет.

Двамата вицеадмирали бяха категорични, че взаимодействието между военноморските сили на двете страни е във възход, открито и добронамерено.