Активна позиция за насърчаване на религиозния диалог, професионална отдаденост на научна дейност, духовен водач и обществена фигура с международна значимост и не на последно място опазване на околна среда и заслужено прозвище „зеления" патриарх.

Това са само част от качествата на Вселенския патриарх Вартоломей I, които са накарали министърът на външните ни работи Даниел Митов да го предложи за удостояване с най-висшия орден на страната ни - „Стара планина".

Министър Даниел Митов призна по време на днешния парламентарен контрол, че именно той е предложил връчването на ордена.

Патриарх Вартоломей е гражданин на Република Турция и заради това предложението за награждаването му може да бъде отправено от мен", обясни външният министър. Въпросът за Вселенския патриарх и посещението му у нас повдигна в пленарна зала лидерът на „БСП Лява България" Михаил Миков.

Този орден е присъден в нарушение на закона. Аз не открих нито решение на Народното събрание, нито решение на Министерски съвет. За българските граждани човекът, на когото беше връчен този орден, е недостоен и те го заявиха мощно във връзка със скандалното му поведение тук в София", се възмути социалист номер 1 и поиска да разбере какви толкова са заслугите, заради които патриарх Вартоломей е получил орден „Стара планина".

След като чу отговора обаче Миков отново остана недоволен и отсече - „не знам дали е зелен, дали е кафяв или е всякакъв друг цвят този човек, но той е недостоен. Този орден е назаконен. Турски гражданин ще преговаря за отношенията ни с гръцката държава? Това е нахалство".

Българските институции няма как да контролират това, което патриарх Вартоломей си е наумил да каже, когато идва на посещение в България", отвърна веднага министър Митов.