Стар и изпипан комунистически трик. Така бившият военен министър Николай Ненчев от кабинета "Борисов-2" определи изнесените данни от служебния премиер Огнян Герджиков за нарушения при обществени поръчки в областта на отбраната. Ненчев направи това изявление след като Реформаторския блок и ПП "Глас народен" подписаха коалиционно споразумение.

До 120 американски войници идват у нас

До 120 американски войници идват у нас

И нашите бойци ще бъдат допускани до американската военна техника

Ненчев попита каква е реакцията на БСП и президента Румен Радев за разполагането на една рота в Ново село, със съответната тежка верижна техника. "По време на моя мандат бях привикван в парламента и много силно критикуван от БСП, когато два танка бяха влезли в България. Дали позицията на (Румен) Радев и БСП съвпада с позицията на Путин и Лавров", запита Ненчев.

Измами в отбраната констатира ревизията на Герджиков
Обновена

Измами в отбраната констатира ревизията на Герджиков

ММС, МОСВ, МЗХ, МТСП, МОН, МТ, МЕ са с най-малко нарушения

Относно доклада, представен от служебния премиер Огнян Герджиков за обществените поръчки, Ненчев изтъкна, че в някаква степен бил вече объркан. "Първоначално се касаеше за около 100, тоест всички обществени поръчки, направени през 2016 г., което буди известно съмнение. Днес намерих някакво противоречие между премиера и министъра на отбраната", коментира земеделският лидер и бившият военен министър.

Според Ненчев като се концентрирало вниманието на обществото върху обществените поръчки, които тепърва ще бъдат разследвани, се прикривало нещо друго. "Прикрива се нещо съществено от срещата на НАТО в Брюксел. Там се взима решение за предно разполагане в Черноморския регион, нещо, което като че ли, се загуби в обществения дебат. Нещо, срещу което БСП и отчасти президента Радев бяха против", заяви Ненчев.

Искането на САЩ за повече пари за отбрана не било ултиматум, смята Стефан Янев

Искането на САЩ за повече пари за отбрана не било ултиматум, смята Стефан Янев

Национален дебат и план за разходите за отбрана предвижда военният министър

Както и в телевизионното си участие тази сутрин той акцентира върху думите на министъра на отбраната на Великобритания, че Русия оказва пряко влияние върху изборите в редица европейски страни, включително България.

Припомняме, в отговор на тази информация, служебният министър Стефан Янев заяви, че имало подобни опити в миналото, но не и сега. 

"Няма такива индикации към момента, защото обикновено те се реализират в деня на изборите и по отношение на преноса на данни между районните избирателни комисии и ЦИК. Към момента сме взели широк кръг от мерки това да не се допуска", заяви Янев преди ден.
Той отговаря за организацията на предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г.

"Липсва ми какво са си говорили, ако въобще са си говорили, служебният вицепремиер и министър на отбраната с него. Попитал ли го е какво конкретно има предвид и какво ще направи, за да предпази България от подобен тип въздействия", заяви Ненчев.

Той настоя да разбере каква е позицията на военния министър и дали той е подкрепил решението за разполагане на постоянна бойна група в акваторията на Черно море.

"Коментиран ли е много важен и съществен въпрос, който беше въпрос табу в програмата и изявленията на БСП - дали ще бъде изграден координационен център, който да координира тези сили в България и каква е била реакцията на нашия министър на отбраната. Това е твърде непоносимо за избирателите на БСП", каза Ненчев.

България е готова с единия от трите натовски центъра

България е готова с единия от трите натовски центъра

До септември запълваме квотата си в щабовете на Алианса

"Именно с този доклад, аз съм твърдо озадачен и от поведението на премиера Герджиков, който очевидно се е поставил в услуга на българските социалисти, тази инициатива и тези решения да бъдат подменени очаквания, свързани с корупционни практики, за които аз категорично мога да потвърдя, че съм бил изключително внимателен", каза още той.

ДАНС си партнира с Натовски център

ДАНС си партнира с Натовски център

Може да обменят информация при различни случаи

На въпрос, че има подозрения за измама в девет поръчки и знае ли Ненчев кои са те, той заяви: "Не съм видял доклада, оставете това. Обърнете внимание и питайте тях какво се е случило в Брюксел и ще разберете каква е истината. Първоначално бяха 100, не знам сега как се оказаха 45", каза Ненчев.

Решението за натовски център да мине през парламента, настояват депутати

Решението за натовски център да мине през парламента, настояват депутати

Красимир Каракачанов иска Плевнелиев да свика КСНС по темата. За бившия външен министър Кристиан Вигенин темата трябва да бъде обяснена и дискутирана, а това не може да стане в отсъствието на парламента

Според него, има объркване между тях военния министър и премиера. Някой от някъде дава поръчка, каза земеделският лидер.

Над 100 обществени поръчки за армията отиват в прокуратурата

Над 100 обществени поръчки за армията отиват в прокуратурата

Докладът за обществените поръчки е завършен и изпратен на прокуратурата

Исках да разбера повече за срещата между Радев и руския посланик, заяви Николай Ненчев, който сега е лидер на БЗНС.

Президентът Румен Радев прие руския посланик у нас Анатолий Макаров

Президентът Румен Радев прие руския посланик у нас Анатолий Макаров

Очертаха сферите за разширяване на сътрудничеството

Той търси и повече информация за реакцията на президента Румен Радев и БСП след изявлението на руския президент Владимир Путин и външния министър на Русия Сергей Лавров, че са силно обезпокоени от предното присъствие, от активността на НАТО и решенията, които са се взели. Българското правителство и вицепремиер и министър на отбраната отишъл ли е там с ясен мандат и каква позиция е отстоял", запита бившият военен министър.

Според Петър Москов това, което се случвало е "пускане на димна завеса". "За нас важните решения, които се взимат на върха в НАТО, в ЕС са актуалния дневен ред на България. По тях не сме чули нещо конкретно като позиция на президента и кабинета. Как, за Бога, с какъв мандат и защо български министър на отбраната е отишъл там, при положение, че БСП е била против?", запита Москов.

Той използва думата "каканижене", за да обрисува търсените балансите в служебното правителство между БСП и ДПС. Според него, важните решения на проблеми за България, каквото е разполагане на сили на НАТО, се заместват с пушилка от предполагаеми проблеми с предполагаеми бройки обществени поръчки. "Това не е нито поведение на държавник, нито на хора, които знаят какви са важните проблеми пред България", каза Москов.