Какво ще правим в бъдеще заедно, попита турският посланик в България Н.Пр. Сюлейман Гьокче, който изнесе в столичния „Шератон" публична лекция на тема „Българо-турските отношения през 21 век".

Повод за този въпрос бяха констатациите му, че към днешна дата търговският обмен е около 5 млрд. долара и е малко в полза на България, което означава, че е достигнато нивото на 2008 г., когато грубо е бил 2 млрд. евро. Според него обаче съвсем реално е да се достигне 10 млрд. долара годишно търговски обмен.

Турските инвестиции са съсредоточени в някои региони. Сумата им е достигнала 33 млрд. евро, съобщи Гьокче. За пример той посочи, че най-голямата инвестиция в България е турска - „Тракия-глаз". На 21 май ще бъде открита нова дестинация до Варна на турските авиолинии.

Турция се превърна в търговска нация, категоричен бе пратеникът на Анкара. В същото време, населението само в европейската част на страната (Одринска Тракия) е два пъти по-голямо от това на България. А доходът на глава от населението в този регион от 11 хил. долара надвишава нашия.

Събитието бе организирано от Атлантическият клуб в България, Посолството на Република Турция в София и Дипломатическият институт към министъра на външните работи.

Преди да даде думата на високия гост председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси припомни, че на днешния ден се отбелязва 135-годишнината от приемането на Търновската конституция.

На утрешния ден пък се навършват 23 години от основаването на Атлантическия клуб. Наскоро, не пропусна да отбележи той, бе отбелязана и 10-годишнината от приемането на България в НАТО.

Иначе речта на пратеника на Анкара в София бе разделена на три части. Първа част - турската външна политика, втора - политиката на Турция на Балканите, и, трета, - Българо-турските отношения.

По първата част, посланик Гьокче заяви, че няколко неща са важни за турската външна политика. Тя е обладана от духът на 21 век; свързана е с това колко бързо глобализацията променя света и е ориентирана позитивно в регионален и съседски мащаб.

Турция, акцентира щефът на турската мисия в България, винаги се е старала да поддържа баланса между сигурността и свободата. Но не трябва в ущърб на други държави да изграждаме сигурността си, категоричен бе амбасадорът.

Прилагането на все по-всеобхватни политики е подходът, към който Турция се стреми. И даде два примера. Анкара е на 2-ро място по инвестиции в Ирак и на едно от първите в Етиопия.

Друг важен въпрос за турската външна политика е либерализирането на визовия режим за турските граждани. Крайъгълен камък за нея обаче остава НАТО.

По втората част - политиката на Турция на Балканите - ръководителят на турската мисия у нас заяви, че Анкара се стреми да има обща област на интереси в Балканския регион между Турция и България.

Турската дипломация следва детерминирана политика спрямо Западните Балкани, Източните Балкани и Гърция.

Искаме, заяви посланик Гьокче, права за всички езикови групи, без изключение. В този план, водещ инструмент на турската външна политика е приобщаването им на базата на регионалната принадлежност.

Изключително важен за турската дипломация е политическият диалог за изграждане на повече нефто- и газопроводи.

По втората част, в своята реч посланик Гьокче представи развитието на партньорските отношения между Турция и България в сферите на политиката, отбраната, икономиката, търговията, енергетиката и културата.

Турският посланик обърна специално внимание и на приноса на двете страни-членки на НАТО за мира и стабилността на Балканите и в Черноморския регион.

Той припомни, че само България и Гърция са партньори в ЕС, и в това си качество са в състояние да подпомогнат кандидатурата на Турция, която вече е на половин век, за пълноправно членство в ЕС.

България, припомни турският посланик, вече прави необходимото от своя страна. Особено ефективни в това отношение са се оказали според него обмена на взаимни посещения.

Главата на турското посолство не пропусна да отбележи, че ключовата роля на срещите на кабинетите на България и Турция и изрази надежда, че предстоящата среща ще се състои навреме.

Надявам се, заяви Гьокче, че с по-бързото развитие на преговорите с ЕС ще заздрави турско-българските отношения.

Опазването на паметниците на културата, които са продукт на общото ни минало, е друг изключително важен проблем в друстранните ни отношения, посочи шефът на турската мисия в България.

Н. Пр. Сюлейман Гьокче се сспря подробно и на въпроса за бежанската криза. Той отбеляза, че това е популярна тема от двете страни на българо-турската граница. От началото на кризата в Сирия, съобщи Гьокче, в Турция са настанени 750 хил сирийци. Около 2/3 от тях живеят в 22-та центъра за бежанци.

Турция е изразходвала около 2.5 млрд. долара за издръжка на бежанците, от тях на нея са й били възстановени едва 200 млн. от международна помощ.

Турският посланик се спря и на разговорите, които се водят между представители на България и Турция за пред приемане на съвместни мерки за намаляване на бежанския поток от югоизточната ни съседка през нашата граница.

Българската власт иска помощ за бежанците, ние я предоставяме, заяви недвусмислено главата на дипломатическата мисия на Турция в България.