Новото ръководство на БСП продължи със старата реторика по отношение на АБВ, което се оказа основният враг отново. Това каза Ивайло Калфин в сутрешния блок на bTV. 

По думите на Калфин силният кандидат-президент в левицата не трябва да бъде тясно партиен.

Това, което липсва и за съжаление то липсва заради подхода, който е решил новото ръководство да избере, е диалог дали има възможност да участваме заедно, при какви условия. Диалог липсва – новото ръководство продължи със старата реторика по отношение на АБВ, който се оказва основният враг отново”, посочи Калфин.

Той изтъкна, че от чутото от новото ръководство на БСП в лицето на Корнелия Нинова, тя първо щяла да пита партията си дали въобще да правят коалиции.

Калфин изтъкна, че на президентските избори залогът не е партиен и даде пример с последните местни избори, на които БСП изтъкна чисто партиен кандидат, който по думите му е взел по-малко от листата.

По отношение на кандидат-президентската двойка Калфин коментира и думите на сегашния зам.-председател на левицата Стефан Данаилов, в които Данаилов коментира действията на АБВ, сравнявайки ги с ръка, която отива нанякъде: „Ти си торсът и една ръка тръгва на някъде, след това торсът ще отиде при ръката – няма такъв случай, тя трябва да се върне, но това си е тяхно решение. Не може да стане по този начин” .

Ивайло Калфин отговори на тази алегория с въпрос, като попита защо нито един от новото ръководство не е казал къде са грешките и защо се е създало АБВ и защо са били изгонени тези хора от БСП тогава.

Той определи като разлом отношението към правителството на Орешарски и изтъкна думите на предишното ръководство на БСП – Михаил Миков, който е казал, че това е било една от големите грешки на БСП.

Според Ивайло Калфин някой в БСП трябва да каже докъде е границата на компромиса.

По отношение на собствената му евентуална кандидатура за президент, Калфин изтъкна, че АБВ няма решение за кандидат и то умишлено.

Не смятайте, че ако приемем тази алегория, ръката сама се е разходила по собствено желание извън тялото. Тя беше откъсната и то беше откъсната умишлено”, категоричен бе Калфин.

„Нека отново Стефан Данаилов стане кандидатът на БСП в това няма нищо лошо”, каза още Калфин по повод думите на Стефан Данаилов, че той е донесъл 100 хиляди гласа на явяването им като кандидат-президентска двойка през 2011 г.

Относно новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова, Калфин коментира, че е човек с дълъг опит  в министерството и очаква да продължи голяма част от започнатото. „Това е много тежък пост”, каза още той.

Относно спряната от новия министър обществена поръчка за луксозни автомобили от времето на Калфин, бившият министър коментира, че поръчката не е скандална. По думите му това са служебни коли за служители на министерството, в която са можели да участват десет фирми – вносители на автомобили, сред които френски, германски, румънски, български.