Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин е на двудневно работно посещение в германската столица.
Визитата се осъществява дни преди публикуването на Доклада на ЕК за напредъка на България за членство в ЕС.

Министър Ивайло Калфин разговаря с влиятелни германски политици за европейското бъдеще на България, както и за развитието на двустранните политически и икономически отношения.

"Всеки един от нас иска България и Румъния в ЕС, в това няма съмнение. Но ние искаме да бъдат изпълнени всички критерии".
Това обяви на срещата си с министър Калфин Томас Зилбернхорн, член на Комисията по въпросите на ЕС в Бундестага.

Той обяви, че се надяват следващият доклад на ЕК да бъде много положителен за България, за да може по-лесно да убедят своите колеги в необходимостта България и Румъния да бъдат приети на 1 януари 2007 г. без никакви условия.

Томас Зилбернхорх сподели опита с 10-те новоприети страни в ЕС, който показва, че колкото по-бърз е прогресът на една държава, толкова по-успешна ще е интеграцията й в Европа.
Той увери българския външен министър, че никой политик в Европа не говори и не мисли за "втора класа членство" за България и Румъния.
Това Зилбернхорн каза в подкрепа на думите на министър Калфин, че стандартите в ЕС никога не са включвали "различен политически подход по отношение на членството на една страна в Евросъюза" и такъв подход сега би бил прецедент в европейската практика.

Преди това министър Ивайло Калфин се срещна и с бившия вицеканцлер и федерален министър на външните работи Ханс Дитрих Геншер. Двамата разговаряха дълго за напредъка на България, за реформите, които страната осъществява и за възходящото развитие на българско-германските икономически отношения, които поставят Германия на трето място по инвестиции в България.

Министър Калфин припомни на Ханс Дитрих Геншер негови думи, казани преди години: "Западна Европа не може да се чувства добре, ако Източна Европа не се чувства добре".
Геншер и днес потвърди силата на своите думи и изрази надежда, че на 1 януари 2007 година България ще е член на ЕС." Вярвам в силата на разума, той ще надделее и ЕС ще изпълни обещанието си", каза бившият германски външен министър.

Министър Ивайло Калфин връчи най-високото отличие на МВнР "Златна лаврова клонка" на Ханс Дитрих Геншер за особени заслуги и принос в развитието на българо-германските отношения.
Това стана на официална церемония в представителството на ЕК в Берлин, в рамките на международния форум „България на финалния спринт".
На форума, организиран от българското посолство, представителството на ЕК в Берлин и Германското дружество за външна политика, присъстваха над 150 германски политици, дипломати, общественици и представители на бизнеса.

Българският вицепремиер и министър на външните работи направи обширна презентация на последните резултати от реформите във всички сектори в България и най-вече в „червените области", набелязани в доклада на ЕК за България от май тази година.