Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин се срещна днес в Рим с министъра на външните работи на Ватикана архиепископ Доминик Мамберти.

Министър Калфин изрази интереса на българската страна от поддържането на активен диалог с Ватикана. Гостът и неговият домакин откроиха като най-ярка изява на съществуващите добри взаимоотношения откриването на католическата катедрала "Св.Йосиф" в София от държавния секретар на Ватикана кардинал Анжело Содано. 

Архиепископ Доминик Мамберти е изтъкнал водещата роля, която България има на Балканите като страна - член на Европейския съюз. Той е подчертал и важността на страната ни като стабилизиращ фактор в региона.

Монсеньор Мамберти е откроил значението на поддържането на диалог между религиите и на християнството като основа на европейската цивилизация.

Монсеньор Мамберти е заявил, че папа Бенедикт ХVІ ще запази установената традиция  на 24 май да дава аудиенция на високопоставена делегация от нашата страна.  Той е оценил много високо инициативата на България за съхраняването на културните и религиозните паметници в Косово (т.нар. процес „Арбанаси").

Сред темите, обсъдени от двамата министри е била съдбата на българските медицински сестри в Либия.

Вицепремиерът е отправил покана към архиепископ Доминик Мамберти да посети България в удобно за него време.