България допринася за сигурността на Шенген, като охранява външните граници на Европейския съюз. Това заяви Калин Стоянов в изказването си по една от основните теми "Общо състояние на Шенгенското пространство", поставени в рамките на заседанието на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", което се проведе днес в Люксембург.

Той посочи, че от 31 март, когато България влезе в Шенген по въздух и вода, се наблюдава трайно намален миграционен натиск, увеличение на връщанията - резултати, дължащи се както на предприетите мерки на национално равнище, така и на съвместната работа с ЕК и европейските агенции и на сътрудничество с Турция.

С финансирането, отпуснато от Комисията, България е успяла да укрепи технически и кадрово капацитета за охрана на границата. Броят на служителите на Фронтекс на българо-турската граница е утроен, както е и увеличен броят на служителите на българо-сръбската граница, подчерта вътрешният министър.

Шенген по суша за България до края на годината очаква еврокомисарят по вътрешните работи

Шенген по суша за България до края на годината очаква еврокомисарят по вътрешните работи

Илва Йохансон коментира темата пред журналисти в Люксембург

Стоянов увери участниците във формата, че България ще продължи да прилага изцяло достиженията на Шенгенското законодателство и изрази надежда, че в скоро време ще бъде премахнат контролът и по сухоземни граници. Той потвърди подкрепата на страната ни по представения от ЕК общ план за изпълнение на Пакта по миграция и убежище и го определи като важна стъпка, която ще задвижи процеса на подготовка за прилагането на новото законодателство от държавите членки.

"За нас основните предизвикателства са свързани с адекватния капацитет за граничните процедури и запазването на баланса между отговорност и солидарност", отбеляза Калин Стоянов, като обърна внимание върху необходимостта усилието на държавите членки в подготовката за прилагане на Пакта да бъде подпомогнато с адекватно финансиране от европейските фондове.

"Това важи в особена степен за държавите на външна граница, които поемат основната отговорност за успешното изграждане на капацитет - в областта на скрининга, прилагането на граничните процедури, наблюдението на спазването на основните права", каза още той.

ЕК дава срок до декември на страните членки да изготвят план за изпълнение на Пакта за миграция

ЕК дава срок до декември на страните членки да изготвят план за изпълнение на Пакта за миграция

Те могат да разчитат на подкрепа от Брюксел при разработването на националните планове