Кандидатите за депутати от "Демократична България" са били привикани в районното управление на полицията в Панагюрище, защото обучават хората как се гласува с машини. Това съобщават от партията.

Водачът на листата Антоанета Цонева, номер 2 в листата Александра Стеркова и останалите кандидати, агитирали на площада в града, са получили обаждане от полицията да дадат обяснения откъде имат машини за гласуване. Сигналът е подаден от секретаря на общината Таня Ненкова, която е и член на общинската избирателна комисия от квотата на ГЕРБ, отбелязват от ДБ.

Те посочват, че всяка партия, регистрирана за участие в изборите, получава от ЦИК по две машини, за да обучава хората как да гласуват с тях. Кандидатите в област Пазарджик са използвали едната от предоставените на "Демократична България".

"Разбираме раздразнението на ГЕРБ, че хората ще продължават да гласуват с машини - нещо, срещу което те се съпротивляваха в 47-ия парламент. Всяка седмица внасяха искания да бъде разгледано предложение за въвеждане на хартиено гласуване. Не се преглътна лесно, че днес сме на площада да обучаваме хората как да гласуват машинно. Както и това, че хартиените бюлетини не са в обращение", заяви Антоанета Цонева.

От партията посочват, че преди дни по жалба на "Демократична България" РИК-Пазарджик е разпоредила на ГЕРБ да свали билбордове, на които в нарушение на закона кметове агитират за кандидати за народни представители. От ДБ отбелязват, че кметът на община Септември Васка Рачева, селските кметове на Варвара и Лозен са били поставени на билбордове заедно с кандидата от ГЕРБ-СДС и доскорошен областен управител Стефан Мирев.

Според жалбата на ДБ Рачева заявява подкрепа не от свое име, а от позицията на кмет на община. По този начин тя използва позицията си като носител на публична властническа функция, за да рекламира конкретна политическа сила и преференциална кандидатура. Според закона е недопустимо орган на власт да агитира в полза на конкретна политическа сила, което от своя страна застрашава упражняването на свободното право на глас на гражданите. Глобата за подобно нарушение е между 2000 и 5000 лв., напомнят от ДБ.