Участниците в изборите трябва да подадат в Сметната палата първите данни за предизборната си кампания до 1 март. Това съобщават от одитиращия орган.

От началото на кампанията е отворен Единният регистър по Изборния кодекс в Сметната палата.

В петдневен срок от откриване на предизборната кампания участниците в изборите - партии, коалиции от партии и инициативни комитети, са длъжни да представят данни за включването им в единния регистър.

Данните, които се изискват са:

  • обстоятелствата за вписване в регистъра на Софийски градски съд (по чл. 17 от Закона за политическите партии);
  • наименованието на коалицията и наименованието на инициативния комитет и имената на лицата, които ги представляват;
  •  наименованието на партията, която е определена от коалицията да отговаря за приходите, разходите и счетоводната й отчетност;
  • имената на лицето или лицата, които отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност;
  • имената на дарителите, видът, целта, размерът или стойността на направените дарения;
  • имената на кандидатите и на членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размерът на средствата;
  • имената на физическите лица, предоставили за безвъзмездно ползване вещи или услуги за предизборната кампания, срокът на ползването, видът и описанието на предоставените за ползване вещи и видът на услугите;
  • декларациите за произхода на дарените средства, декларациите за произхода на средствата на кандидатите и на членовете на инициативните комитети и декларациите на физическите лица за собственост на предоставените за безвъзмездно ползване вещи;
  • наименованията на социологическите агенции и на рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които партиите, коалициите и инициативните комитети работят.

От Сметната палата уточняват, че по време на кампанията трябва да се подава всяка следваща нова информация. Това трябва да стане в срок до 7 дни след възникването й.

Ако информацията не бъде предоставена в срок, се налага глоба от 3000 до 10 000 лева.

По банков път се извършва финансирането на приходите и разходите, свързани с предизборната кампания на стойност над 1000 лева.

От одитиращия орган допълват, че не може да надхвърля повече от 10 000 лв. за една календарна година дарението от едно физическо лице за една партия или коалиция, за един инициативен комитет и регистрирания от него кандидат.

Във връзка с предизборната кампания физически лица могат да предоставят за безвъзмездно ползване само собствени движими и недвижими вещи. Предоставените безвъзмездни услуги могат да са извършени само с личен труд.

От Сметната палата посочват, че когато общият размер на дарението от едно физическо лице надхвърли една минимална работна заплата, дарителят представя декларация по образец за произхода на дарените средства. Когато общият размер е над една минимална работна заплата, кандидатът трябва да представи декларация по образец за произхода на средствата.

Когато физическо лице предостави за безвъзмездно ползване свои движими или недвижими вещи за предизборната кампания, то представя декларация по образец за собствеността на тези вещи.

Забранява се партия, коалиция или инициативен комитет да получава анонимни дарения под каквато и да е форма. Дарения, за които не е посочено ЕГН, се приема, че също са анонимни, уточняват от Сметната палата. Няма право да се получават средства от юридически лица и от еднолични търговци; средства от чуждестранни физически лица, с изключение на лицата - граждани на друга държава - членка на Европейския съюз, които имат избирателни права по кодекса; средства от религиозни институции.

Забранено е също да се получават средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел.

Забранено е безплатното използване на публичен административен ресурс, подчертават още от Сметната палата.