Реформаторският блок свиква конгрес за избор на свой председател. Това каза пред News.bg лидерът на ДСБ Радан Кънев, който в понеделник подаде оставка като говорител на реформаторите. Решението за свикване на конгреса е взето на среща снощи. Радан Кънев сподели, че срещата е била в лидерски формат и е продължила дълго. На нея са обсъдени много въпроси, повечето от които вътрешни. Именно заради това той не пожела да обясни какви са. Конгресът ще се проведе в първата половина на септември месец.

Припомняме, подавайки оставка като говорител на Реформаторския блок, Радан Кънев заяви, че хора от Блока вече са имали срещи с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той беше категоричен, че не иска да бъде говорител на Борисов.

Помолен да посочи хората, които са се срещали с Борисов, Радан Кънев продължи да твърди, че няма да коментира темата, но според него е важно от подобни срещи да няма негативи.

Относно кандидатурата му за председател на блока, издигната от Гражданския съвет, Кънев обясни, че на този етап не може да отговори дали би приел поста, ако бъде избран. Днес той ще разговаря с колегите си от ДСБ, тъй като не може да вземе еднолично решение. Едва в следващите няколко дни, най-вероятно след утре, той ще има позиция по този въпрос.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев е категоричен, че реформаторите не се притесняват от появата на новата коалиция „Десните". „Няма да се обръщаме назад", каза той, имайки предвид членството на „Синьо единство" в новото обединение.

Припомняме, в края на 2013 г. „Синьо единство" напусна Реформаторския блок и се зарече, че оттук нататък ще ги разглеждат като конкуренти. Тогава „синята" Надежда Нейнски сподели, че „Синьо единство" споделя платформата на Реформаторския блок, но не споделя начина, по който тя ще се реализира.