Ромите не се притесняват да гласуват с машини. Това показва проучване, проведено в периода 15-22 септември сред 16 ромски общности сред извадка от 1041 души лице в лице с таблети. Данните бяха представени от доц. Алексей Пампоров на пресконференция в БТА.

18,9% ще гласуват за ГЕРБ, 13,5% за ДПС, 12,6% за БСП, 7,9%-ИТН. 20% пък заявяват, че няма да гласуват. В различните квартали различни партии са на първо място.

В топ три попадат традиционните партии ГЕРБ, БСП, ДПС. Там, където ДПС не е подкрепена в тройката, влиза ИТН.

36% от ромите знаят за кого ще гласуват на тези избори. 28% се колебаят. 4,6% не подкрепят никого. Около 9% не знаят дали ще гласуват или не.

50% в ромските махали са гласували с машина на предишните избори. От негласуващите над 8% обявяват, че след избори нищо няма да се промени. Само 4,3% се притесняват от машинния вот.

Проблем се оказа, според Пампоров, че част от ромите нямат лични карти и затова няма да гласуват. Това обаче не е повсеместен проблем.

За ромите много важно е кой е лидерът, подчерта Пампоров. За ромите най-харизматичен е Мустафа Карадайъ, следван от Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Слави Трифонов. Тези данни обаче пак са различни по квартали.

В един от кварталите Костадин Костадинов е най-харесван. Той печели симпатии в общности със силни антиваксинационни настроения.

За тази кампания ромите обясняват, че политиците не са ги убеждавали и не са ходили в кварталите. Нямало е кампания, а политиците не разбират проблемите на ромските общности. Страховете на ромите са от високите цени на тока и храните. След това проблем е лошото състояние на махалата, работните места и образованието. 90% от ромите се страхуват, че няма да могат да свържат двата края.

Миглена Михайлова от Постоянната ромска конференция обясни, че ромската общност се интересува от избори. 70% от ромите гласуват и тази общност е лоялна към изборите, изтъкна тя. В момента има завръщане на общността към партиите на статуквото.

По думите й вотът за Костадинов е маргинализиран заради страха на част от общността, която е изключително затворена, за бъдещето. В същото време общността задава въпроса защо купен вот се търси само в махалите и то публично, а фокусът не е върху корпоративния вот. Ромската общност е постоянна мишена на речта на омразата, заяви и Александра Георгиева.

В специална декларация до политиците ромите са отправили своите искания. Те настояват за изолация на партиите, които пропагандират омраза. Ромската общност настоява за политики, насочени към нея, и за решаване на проблемите.

Проучването на направено в Благоевград, Ботевград, Враца, Исперих, Мездра, Монтана, Нови Пазар, Пещера, Плевен, Разлог, Раковски,

Русе; Сливен (кв. Комлука и кв. Надежда), София (кв. Факултета), Шумен.