Сухопътните сили не трябва да бъдат забравяни. Проектите за модернизация на армията трябва да се движат успоредно. Това коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Министър Каракачанов прие почетния караул във Военна академия "Г. С. Раковски", където днес е Ден на отворени врати по повод 145 години от рождението и 100 години от гибелта на полковник Борис Дрангов - военен педагог и революционер, публицист.

Според Каракачанов няма разминаване между изказванията на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев по повод проведеното по-рано заседание на Консутлативния съвет по национална сигурност.

Радев настоява за план кога парите за отбрана стават 2% от БВП
Обновена

Радев настоява за план кога парите за отбрана стават 2% от БВП

Държавният глава изрази удовлетворението си от постигнатото на КСНС

Относно разсроченото плащане по проектите за модернизация на армията, Каракачанов обясни, че всеки като тръгне да си купува кола предпочита разсрочено плащане, защото с по-малки вноски по-дълго време и по-леко идва за семейния бюджет. "Това е бюджетът на държавата".

На въпрос дали ще се стигне до прекрояване на бюджета за армията, предвид приетата четири годишна рамка за военновъздушните сили, министърът на отбраната изтъкна: "От тези пари, които към момента ги има в наличност, ако се постигне това разсрочване като вноски и като средства, които годишно трябва да се отделят - по двата вида и за самолетите и за корабите и за сухопътните войски ще има достатъчно средства", коментира Каракачанов.

Министърът на отбраната подчерта, че за него е важно да се движат проектите за модернизация и за трите вида въоръжени сили едновременно.

Борисов отчита нуждата и от самолети, и от танкове
Обновена

Борисов отчита нуждата и от самолети, и от танкове

Отбранителната ни индустрия работи и сега на пълен оборот

"Няма да разделям видовете въоръжени сили. Най-голямата грешка е било винаги, когато се фаворизира един вид въоръжени сили за сметка на друг. Може да се каже, че сухопътните войски много дълго време бяха някак си забравени. Това е най-многочисления вид въоръжени сили. Това е вида въоръжени сили, на които разчитаме при всякакви ситуации", допълни министър Каракачанов визирайки и помощта на армията на населението при бедствия и аварии.

В параклиса на академията бе отслужена заупокойна молитва в памет на Борис Дрангов от българския патриарх Неофит. На молебена присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, ген.-майор Груди Ангелов, началник на Военна академия "Георги Стойков Раковски", бригаден генерал Явор Матеев.

"Полковник Дрангов е легенда", каза министър Каракачанов, припомняйки биографията му. Полк. Дрангов е един от отличниците на военно училище, служил в кавалерийския полк в Пловдив, след което се издига в кариерата. Участник е в две въстания Горноджумайското и Илинденско-преображенското 1902-1903 г.

Началник е на школата за запасни офицери в Скопие. Командир, който поколения след това е помнен във войската като човек, който е възпитавал цяло поколение български офицери, които са давали живота си за обединението на България. Борис Дрангов е един от личностите в българската история, макар и не генерал, който както виждате, се помни във военната история", каза Каракачанов.

Относно идеята за издигане на паметник в негова част, министърът припомни, че народът е кръстил на него чешми, известни като Дрангови чешми, села. "За съжаление в съседна Македония, от която е той и заради която се е сражавал, е забравен - умишлено, тъй като е български военен. Родолюбиви българи всяка години на неговия гроб в Скопие почитат неговата памет. Политиката и конюнктурата не могат да изтрият имена като полковник Дрангов", категоричен бе министър Каракачанов.