В деня на Съединението предизборно разединените кандидати на българските националисти за „Дондуков" 2 - Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, направиха генерална репетиция за предстоящите дебати.

В студиото на TV 7 двамата кандидат-президенти си отправиха взаимни закачки. Волен Сидеров изрази мнението си, че логично би било лидерът на ВМРО, вместо да се кандидатира самостоятелно за президент, да подкрепи кандидатурата на „Атака", която за разлика от войводите, е парламентарно представена партия.

В отговор на това Каракачанов се пошегува, че по пътя на логиката, ако се вярва на социолозите, Сидеров трябва да го подкрепи, тъй като в последните три социологически проучвания той е получил по-голяма подкрепа в сравнение с процентите, дадени за лидера на „Атака."

В политиката нещата се правят чрез избори, а не чрез социолози, обърна се Сидеров към Каракачанов.

И двамата обаче са категорични, че ако един от тях се „класира" за балотаж с Росен Плевнелиев, те ще проявят националистическа солидарност.

Вотът на националистите ще се разцепи, но колко - не се знае. Ясно е, че кандидатурата на Красимир Каракачанов ще отслаби подкрепата за мен, каза Сидеров.

Да, нужна е промяна в България, нещата трябва да се обърнат рязко, да избягаме от колониалното положение, в което се намира страната. Трябва да спрем изтичането на пари - пари за добър стандарт в България има, но те изтичат, добави той.

На България й трябва президент патриот, подчерта Сидеров и отбеляза, че Каракачанов цепи националистическия вот с кандидатурата си, вместо хората на ВМРО да подкрепят „Атака", която по думите му е с по-добри позиции, тъй като е представена в парламента.

Вместо това той търси разцепление, допълни още Сидеров и припомни, че през 2006 година той лично е поискал „сплотяване" на националистите. „Те обаче един по един бягаха", заяви още атакистът.

Във връзка с тези твърдения кандидат-президентът на ВМРО поясни, че през последните 15 години той никога не променял позициите си в политиката: „Винаги съм казвал, че българският интерес трябва да се очертае и да се преследва, както и че нацията ни изчезва, а циганите са се увеличили двойно."

Той припомни и че, когато е бил в парламента, всички тези въпроси той ги е внесъл като законодателни инициативи, a от ВМРО са организирали и най-масовите протестни акции.

Патриотизмът не е патент на една или друга партия. Той трябва да се превърне доктрина на всички български политици, категорично заяви Красимир Каракачанов.

Съединението е една от най-важните дати в историята на България, защото онези български политици са знаели как да сплотят нацията у да я водят напред, за разлика от сегашните, които водят българския народ към демографска катастрофа, към неуважение от страна на институциите, към заробване от монополите, отбеляза Каракачанов.

По повод разцеплението в българската политика лидерът на ВМРО изрази удовлетворението си от решението на ЦИК да откаже регистрация на отцепилата се от движението ВМРО-НИЕ в редица области на страната. Той поясни, че ВМРО-НИЕ не е партия на пловдивския кмет Славчо Атанасов, както съобщават медиите, а на Никола Николов, „който напусна НДСВ, купиха си нова партия, добавиха Вяра, Мара и се обявиха за партия."

За разлика от Народното събрание, което не спазва законите, ЦИК доказа, че да спазваш българското законодателство е възможно, подчерта Каракачанов.

В заключение стана ясно, че е възможно двете партии да участват съвместно в някои райони на местните избори, но на този етап няма конкретни договорености.