Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов са обсъдили казуса с поддръжката на транспортните самолети "Спартан", премиерът е поискал и ремонт на казармите.
Това обясни в кулоарите на парламента Каракачанов, като обясни, че в армията има не малко проблеми и не малка част са свързани с пари.

Припомняме, че вчера по време на заседанието на военната парламентарна комисия стана ясно, че договорът за поддръжка на самолетите "Спартан" е изтекъл по-рано тази година и нов все още не е подписан.

Това е една от темите, която коментирахме, като Борисов е настоял да се намери решение и да се отиде към сключване на договор, потвърди Каракачанов.
Той посочи, че вече са водени разговори и има определени виждания по офертата,

Каракачанов определи като "интересен" въпросът за включване на "Рафал" към изтребителите, за които да отправим оферта за закупуване.
Припомняме, че след като президентът Румен Радев извърши полет с "Рафал" като част от визитата си във Франция по покана на президентът Емануел Макрон, се повдигна и въпросът дали страната ни не може да си закупи и такъв изтребител.

Въпросът обаче е до пари, тъй като френските изтребители са много скъпи за нас, а другите изтребители са на половин цена, обясни вицепремиерът.

Той даде пример, че всеки може да иска "Мерцедес" S класа, но ако има средства само да си ремонтира стария автомобил, това надали е най-разумното.

"Ако нямаш пари да си ремонтираш опела, не мечтаеш за "Мерцедес" S класа, каза Каракачанов.

Той уточни, че един рафал е от порядъка на 100 милиона евро - "иначе аз съм "за" в процедурата да се състезават всички".

По принцип Каракачанов смята, че писмата трябва да бъдат изпратени до максимален брой фирми и държави, но да има по-голямо съревнование.
"Отсега мога да ви кажа, че някои от самолетите са изключително скъпи, не са по нашите възможности."

Борисов държал още следващата година да се отделят необходимите средства за ремонт на казармите. МО, по думите на Каракачанов, разполага само с част от парите. От началото на 2018 г. ще започнат ремонтите и ще продължат 2-3 години.

Министърът разясни също, че средното увеличение на заплатите на военнослужещите от догодина ще е средно с 10-11 процента.