Българска фирма ще строи двата кораба за ВМС. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов по време на блицконтрола в ресорната комисия.

Нашата фирма преборила две немски фирми, както и конкуренти от Италия, Испания, Франция и Холандия. Само родната "Делфин" отговаря на изискванията, обясни министърът и съобщи, че се изготвя договор.

Българска фирма отговори на изискванията за нов патрулен кораб за ВМС

Българска фирма отговори на изискванията за нов патрулен кораб за ВМС

МТГ "Делфин" АД имала споразумения с 5 водещи световни компании

Миналата година са намалени парите за строежа на корабите със 164 милиона лева. Това, според Каракачанов, довело до отпадане на останалите кандидати. До края на годината трябва да се подпише договор.

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев обясни, че някои фирми кандидати в търга се спънали от превода на български. Нашата страна не им дала исканото удължаване на срока. "Делфин" успяла да се вмести в сроковете, които й поставила държавата.

До 2020 г. се очаква нов кораб за ВМС

До 2020 г. се очаква нов кораб за ВМС

Ако правителството изкара мандата си, да реализира проектите за БА, ясен Каракачанов

Шефът на комисията по отбрана Константин Попов се поинтересува има ли риск, че има само един изпълнител. По отношение на законодателството няма никакъв риск, поясни контраадмирал Митко Петев. Стриктно се изпълнила законовата рамка за обществените поръчки, както и евронормите в сферата. Той бе категоричен, че придобиването на двата нови патрулни кораба ще намалят рисковете пред колективната отбрана.
Фирмата вече е построила три военни кораба. Освен това нашия Делфин е в съдружие с фирми с оборот от 38 милиарда евро. Социалният ефект е голям, убеден е контраадмирал Петев.

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Обещават повече пари за личен и за социален асистент

Предоговорено е въоръжението и сензорите за корабите. Офертата на доставчиците важат 370 дни от подаване на офертата, стана ясно още от думите му. Затова е важно до година да изпълним целостта на проекта, обясни командващият ВМС.

Дори и социалистите останаха доволни от чутото. Така се прави, похвали Славчо Велков. Според него всичко е станало прозрачно.

Срокът за изграждане на корабите е 5-6 години. До 2020 г. първият кораб ще е на вода, до 2021 година и вторият трябва да излезе от корабостроителницата. Корабите ще влизат само за оборудване с оръжия.

Договорът за корабите ще разкрие 450 работни места, стана ясно по-късно от думите на Митко Петев пред медиите. Освен това се дава възможност за всички корабостроителници в следващите 35 години да участват в поддръжката. Това е изключителен инвестиционен проект, който дългосрочно дава позитивно икономическо развитие, смята контраадмиралът. Инвестициите в проекта ще генерират БВП.

В МО отвориха единствената оферта за нов боен кораб

В МО отвориха единствената оферта за нов боен кораб

Междуведомствена група оценява предложението

Индустриалното сътрудничество директно ще бъде изпълнено, коментира командващият ВМС. Ние сами ще развиваме нашата индустрия, при това гарантирано с трансфер на високи технологии от водещи фирми от отбраната, заяви контраадмирал Петев.