До 2020 г. трябва да е готов първият от двата многоцелеви патрулни кораби за Военноморските сили. Това съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на церемонията за 120-ата годишнина от създаването на Военноморска база Варна и празника на Пункта за базиране Варна, цитиран от БТА.

Петгодишен е срокът за построяване на двата кораба, уточни Каракачанов. Първият от тях трябва да е готов в края на третата година, което се пада през 2020 г. След избора на изпълнител предстои изработването и подписването на договора и да се пристъпи към изпълнението му.

Българска фирма отговори на изискванията за нов патрулен кораб за ВМС

Българска фирма отговори на изискванията за нов патрулен кораб за ВМС

МТГ "Делфин" АД имала споразумения с 5 водещи световни компании

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев поясни, че избраната фирма има капацитет за изграждане на корабите.

Оценени са 932 характеристики при офертата на избраната фирма, като всички напълно удовлетворяват, а 40 процента от тях значително надхвърлят техническите изисквания за изграждането на кораба.

До края на месеца трябва да се изпратят покани до фирми за закупуване на самолети за авиацията, за да започнат да изработват оферти, поясни Каракачанов.

По думите му, проектът за сухопътните войски предстои да бъде одобрен от Министерския съвет и парламента и да се гласува сумата за изграждане на новата бронирана машина. Амбицията е, ако правителството изкара мандата си, да са реализирани проектите за армията, допълни Каракачанов.

Министърът съобщи още, че от предвидените допълнително 100 милиона лева за заплати през следващата година, 30 милиона лева ще бъдат заделени за попълване на щата в армията.

По думите му, амбицията е следващата година да бъдат наети 1300 военнослужещи, с което да започне решаването на проблема с недокомплекта в армията. Целият недокомплект в армията е малко над 5500 души.

На отбелязването на годишнината на Пункта за базиране присъстваха още зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на местната власт, бивши командири на Пункта за базиране. Министърът на отбраната награди двама военнослужещи и един цивилен служител по случай празника.