Циганизацията трябва да бъде спряна незабавно. Това се казва в позиция на министъра на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той посочва, че е внесъл концепцията си в Министерския съвет и ще настоява тя да се приеме.

Припомняме, през февруари Каракачанов представи за обществено обсъждане документа, а през април Концепцията беше представена и за разглеждане от отделните министерства. Предстои тя да бъде вкарана официално в дневния ред на правителството.

Според лидера на ВМРО ситуацията в село Розино, където дори циганите настояват за изселването на циганска фамилия, която тероризира цялото село, е показателна, че има нужда от превантивни мерки от държавата.

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

"Интеграцията на ромите" - милиони левове на вятъра според вицепремиера

Сред ключовите моменти от Концепцията са спирането на помощите при:

  • отказ за започване на работа; спиране на децата от училище; демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута "социално слаб". При злоупотреба с парите от "детски" да се въведе отпускането на надбавки в натура.
  • при отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция.

В позицията се посочва, че Концепцията предвижда и слагане на таван на социалните плащания към един човек или домакинство на годишна база.

По отношение на образованието са заложени следните стъпки:

- задължително посещение на детски градини за децата от 4-годишна възраст.

- безплатни детски градини за всички деца.

- връщане на лицата до 16 години в училищата.

Каракачанов плаши с оставка, ако не приемат концепцията му за циганите

Каракачанов плаши с оставка, ако не приемат концепцията му за циганите

БХК и ромските организации не притесняват Каракачанов

В позицията се напомнят и мерките относно раждаемостта - при жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от две деца, да се предложат безплатни мерки за доброволно ограничаване на възможността за нежелани бременности.

Предлагат се и задължителни ваксинации при децата и при възрастните от циганското население, а при отказ да важат правилата за отнемане на помощите.

Предвижда се и създаване на 3-годишна Национална програма за постепенно премахване на кварталите с преобладаващо циганско население и ограничаване на незаконното строителство, както и редица други мерки.

В позицията на Каракачанов се посочва, че за осъществяването на въпросните мерки ВМРО заедно с "Обединени патриоти" вече са внесли законодателни промени, като въвеждане на административни наказания "безвъзмезден труд в полза на обществото" и "задържане под стража" в структурите на МВР за извършени административни нарушения; разширяване на обхвата на неизбежната отбрана, отпадането на маловажните кражби и др.

Каракачанов се зарича да сложи край на арогантната беззаконност

Каракачанов се зарича да сложи край на арогантната беззаконност

По повод акцията на полицията в "Столипиново"