Военният министър Красимир Каракачанов обяви, че е предложил полковник Велко Атанасов за директор на военното разузнаване. Пред Комисията по отбрана министърът уточни, че предпочита "човек с военно училище и военна кариера" начело на службата, съобщи БНР. Атанасов и в момента заема поста като изпълняващ длъжността.

Последните законови промени дават възможност и цивилен да оглавява службата, поради което и президентът му наложи вето, което в крайна сметка бе преодоляно в Народното събрание.

"Той може да изпълнява длъжността и с полковническо звание докато навърши годините за предложение за производство за висше офицерско звание - генерал. А съмненията бяха още лятото, имаше писания тук-там, че промените в закона се правят едва ли не, за да се вкара цивилен началник на службата, нещо, което никога не е стояло като намерение. Просто се наложи, вследствие на рапорта за напускане, който пусна тогавашният началник в служба "Военна информация", да се действа", обясни Каракачанов.

Той увери, че предложението ще бъде съгласувано с президента Румен Радев, който трябва да назначи с указ новия шеф.

Вече бившият директор на военното разузнаване генерал Пламен Ангелов беше обвинен, че е издал, заедно с предшественика си генерал Светослав Даскалов, над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона.