Министърът на отбраната Красимир Каракачанов препоръча да се четат историята и фактите, за да се преодолеят несъгласията в съвместната българо-македонска комисия, предаде БНР.

"Не виждам смисъл в ХХI век да продължаваме да спорим на какъв език са говорили Гоце Делчев или братя Миладинови... Те самите са го написали." - заяви министърът в Битоля, където бе по покана на местно сдружение.

По думите му една част от членовете на комисията от македонска страна са автори на много научни трудове, включително и на книги с документи за Македония.

"Там е написано, документите са ясни. Спорът е политически, не е научен. Историята е ясна. Който чете, разбира. Но да кажеш, че Гоце Делчев се е декларирал като българин, за да получи български пасош (паспорт) - няма подобна глупост. По онова време в България на никого не му е трябвало пасош (паспорт), ако идва от Македония. Така и Гоце Делчев идва в България и отива да учи в българското военно училище." - добави министърът на отбраната.

Той посети Битоля за представянето на няколко книги на военно-историческа тематика, които засягат събития и личности от общата ни история днес.

Заев оптимист, че България и Македония ще разрешат историческите въпроси

Заев оптимист, че България и Македония ще разрешат историческите въпроси

Съветниците в историческата комисия имали креативно мислене

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.