Председателят на парламента Цвета Караянчева и вътрешният министър Валентин Радев отидоха в дома на поета-дисидент Николай Колев - Босия. Караянчева и Радев очакваха Николай Колев - Босия за среща в парламента, но той не дойде, защото се почувствал зле.

Поддръжници на Николай Колев - Босия препречиха пътя на депутатите
Обновена

Поддръжници на Николай Колев - Босия препречиха пътя на депутатите

Протестират срещу незаконното издаване на шофьорски книжки

По-рано днес Караянчева покани Босия на разговор, за който той от седмици настоява, след като повече от месец гладува в знак на протест срещу корупцията във властта и купуването на шофьорски книжки.

Поетът прие поканата, но тъй като се почувствал зле, не се яви в уговорения час.

Днес е 34-тия ден от обявената от него гладна стачка.

Босия се среща с Караянчева, за да търси оставката на кабинета

Босия се среща с Караянчева, за да търси оставката на кабинета

Президентът Радев да свика кръгла маса без политици, а от граждани

По-рано през деня Босия даде пресконференция в БТА. Там той получи подкрепата на бившия служебен премиер Ренета Инджова и на бившия служител на НСО подп. Николай Марков.

Караянчева отсече: Босия не трябва да умре

Караянчева отсече: Босия не трябва да умре

Гневни, но не гладни хора го тласкат към нови крайности и аплодират пътя му към смъртта

Николай Колев поиска в спешен порядък президентът да свика общонационална кръгла маса от неправителствени, териториални и други движения, които да поставят ясно и точно проблемите на България. На тази основа да се създаде програмен парламент и програмно правителство, бяха исканията на Босия, представени на пресконференцията.

Николай Колев-Босия гладува 12-и ден - протестира срещу купуването на шофьорски книжки

Николай Колев-Босия гладува 12-и ден - протестира срещу купуването на шофьорски книжки

Корумпирани служители върнати на работа…

По-късно, на брифинг в кулоарите на парламента председателят на 44-то народно събрание Цвета Караянчева обясни, че е очаквала Николай Колев - Босия, който гладува от месец, да отиде в Деня на отворените врати в парламента в събота, 14 юли.

"Очаквах господин Колев да дойде, защото тук се срещнах с над 4500 човека", каза Караянчева.

27-и ден от гладната стачка на Босия – отново излиза на протест

27-и ден от гладната стачка на Босия – отново излиза на протест

Приятели са се опитали да го убедят да спре...

"Отправих му официална покана, защото животът е над всичко и тази гладна стачка трябва да спре. На няколко пъти съм водила кореспонденция с него и съм обяснявала, че това, което ние от народното събрание можем да направим, не може да удовлетвори неговите искания. Въпреки всичко сега отивам.
Поканих и господин Радев, защото той има някакви сигнали, които иска да бъдат разгледани, макар че Инспекторатът на МВР вече ги е разгледал. Отивам с твърдото съзнание да убедя господин Колев да прекрати тази гладна стачка, защото за живота не може да има никакви пазарлъци. Трябва да има наистина отговорно отношение. Аз имам такова", заяви Караянчева.

Тя обясни, че с нея ще бъде и екип на правителствена болница, за да може, когато се договорят с него, от болницата да се погрижат за здравето на Босия.

"Ще му предложа да направим временна комисия в парламента, той да изложи абсолютно всички факти и обстоятелства, които има.
Вътре ще участват и негови хора, и представители на неправителствения сектор. В рамките на месец ще излезем със съответните заключения. Исканията за оставки на министри, на разпускане на парламента - мисля, че няма нищо по-демократично от изборите.
Този парламент е избран от над 2,5 млн. български граждани и е призован да работи за българските граждани. Отивам с твърдото убеждение да убедя господин Колев да прекрати гладната стачка, защото животът е над всичко", обясни парламентарния шеф.

Радев проверява за полицейско насилие над съмишленик на Босия

Радев проверява за полицейско насилие над съмишленик на Босия

МВР-шефът призова Босия да прекрати гладната си стачка

На запитване от журналисти дали могат да присъстват, Караянчева каза: "Разберете къде е адреса" и тръгна, последвана от Валентин Радев.