До края на годината ще завършим административната реформа, като основен момент е пренасянето на много хартиени документи в електронни, коментира пред БНТ, Цвета Караянчева от ГЕРБ. Може да се наложи съкращаване или преквалфициране на персонал и вероятно да вършат производствена работа, което със сигурност ще им е по-интересно, обясни тя.

"Задвижена е системата за прехвърляне на хартиени документи в електронни. Трябва да променим 100 закона. За да може например да се издава свидетелство за съдимост по електронен път, трябваше да се променят над 40", заяви Караянчева.

"Голям обем от работа е, трябва да се сменят наредби, правилници. Трябва да се направи реформа в администрацията с брой хора, които трябва да бъдат съкратени или преквалифицирани, за да намерят някъде другаде реализация. По-добре е да се предлагат качествени услуги от хора, ангажирани с работата си" допълва тя.

Част от чиновниците стават излишни чрез проект за споделени услуги

Част от чиновниците стават излишни чрез проект за споделени услуги

Гражданинът не трябва да е куриер между институциите, според Томислав Дончев

След заплатите на учителите, образованието и учениците е време да се обърне внимание и на училищната инфраструктура, коментира Караянчева. "13 милиона лева ще бъдат дадени на област Кърджали за подобряване на училищната инфраструктура, политиката не се меси в тези места. Трябва местната власт да може да приоритизира кое училище да се обнови. Оставили сме подбора на кмета. Време е да обърнем внимание на инфраструктурата, ще бъде ремонтирана и детска градина в Кърджали", допълва тя

"Спокойни сме за българското малцинство в Украйна. Българската общност там ще може да изучава свободно български език, общността се чувства там като у дома си, не се притесняват от закона за образованието в Украйна", обясни също тя.

Караянчева чака с интерес и дебатите за бюджета за догодина и отбеляза, че финансовият министър Владислав Горанов ще има тежката задача да разпредели излишъците така, че всяка от страните да остане доволна.