Кариери, химически заводи и заводи за боклук да са на отстояние от населените места, за да не застрашават здравето на населението, настояват от БСП, които ще внесат и законови промени в тази насока.

"БСП иска да опази чисти земята, водата и въздуха на България. БСП не е против чуждите инвестиции в България. Но БСП ще предприеме законови инициативи да има отстояние от населените места и химически заводи, заводи за отпадъци, кариери", каза на брифинг в кулоарите на парламента депутатът от левицата Иван Ченчев.

Красимира Йовкова, председател на комисията по екология към Националния съвет на младежкото БСП представи и конкретния казус - в непосредствена близост до населени места около Асеновград има инвестиционни намерения за изграждането на три кариери.

"Това са предпоставки за огромна демографска, социална и екологична катастрофа. Обшият брой жители, които биха били засегнати, е над 3500", заяви тя.

Екоказус има и във Велико Търново, където завод запрашава няколко квартала алармира на свой ред София Вердилова, член на Националния съвет на БСП-младежи.

БСП внася промени: Химически производства далеч от населени места

БСП внася промени: Химически производства далеч от населени места

Това обяви депутатът Иван Ченчев