Жестоки сблъсъци се „завързаха" между привърженици на „Атака" и мюсюлмани в джамията „Баня Башъ" в центъра на столицата по време на днешния митинг на националистите срещу високоговорителите на джамията.

Още при подготовката на митинга един от националистите извади демонстративно фес и го разряза пред около 150-те симпатизанти на "Атака" и 200-тината молещи се мюсюлмани.

Напрежението между двете групи ескалира, след като атакисти се опитаха да качат тонколона на тоалетната до джамията.

Първоначалният замисъл беше националистите да заглушат високоговорителите на джамията и да предоставят „поле за изява" на Волен Сидеров. Това обаче ядоса мюсюлманите, които започнаха да се катерят по оградата и да заобикалят загражденията и полицаите.

На кървавата драма в центъра на София присъстваше и Спаска Митрова, която дойде да покрепи „Атака."

При сблъсъците пострадаха много хора, един от мюсюлманите е с пукнат череп.В неврохирургическата клиника е оставен под лекарско наблюдение 45-годишният  А.Г., който е със сътресение на мозъка.
По думите на Сидеров сред пострадалите е и депутатката от "Атака" Деница Гаджева, която бе ударена с камък в брадичката и откарана с линейка в "Пирогов".
След като раната й беше обработена, тя бе освободена за домашно лечение. Още трима пострадали са приети в спешното отделение на болницата и след това са освободени за домашно лечение.

На място пристигнаха и медицински екипи, които преглеждат пострадалите.

Трима атакисти бяха арестувани.

Сидеров поиска разследване на сблъсъка и заплаши, че ако това не се случи, минава в опозиция - Всичко това, което виждаше досега, ще им се види детска песен, ако не вземат мерки
Още...

Представителите на „Атака" замерваха молещите се с камъни, плодове, яйца, откъртени ламарини и дъски. На тези атаки мюсюлманите отвръщаха с аплодисменти.

Въпреки че имаше засилено полицейско присъствие, органите на реда не успяха да овладеят напълно ситуацията.

От джамията непрекъснато се чуваше успокояващият глас на лидера на мюсюлманите, който ги призоваваше да не се поддават на атаките, за да се избегнат сблъсъците.

Десетки симпатизанти на „Атака", които развяваха знамената на партията и националния трибагреник, бяха наобиколили Волен Сидеров по време на изказването му от импровизираната трибуна пред джамията.

Волен Сидеров настоя полицията да отговори защо защитава престъпниците и арестува български граждани, визирайки своите привърженици.

 


депутатът Деница Гаджева

Той нарече еничари всички полицейски служители и им припомни, че техните прадеди са се били с турците, а те сега стоят безучастно.

Въпреки натиска на атакистите, мюсюлманите продължиха да се молят.

Междувременно митингуващите запалиха и един от молитвените килими, а след това се насочиха към парламента.

Сградата на Народното събрание беше окупирана от полиция и жандармерия, които я пазеха от групата атакисти, дошли да подкрепят своя лидер, който влезе вътре, за да поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Сидеров настоя вицепремиерът да се откаже от поста си, тъй като има ранен български депутат, а все още никой не е задържан.

Междувременно стана ясно, че Волен Сидеров се е обадил на групата, която го изчакваше пред НС и ги е помолил да се оттеглят пред централа на партията.

Версията на МВР

Столичните служители на реда не допуснаха разрастването на възникнали инциденти по време на провеждащия се днес протестен митинг на партия „Атака". Той бе разрешен от Столичната община и бе организиран пред джамията в София.
По време на протеста са възникнали пререкания между протестиращите и граждани, изповядващи мюсюлманско изповедание, овладени от полицейските служители, охранявали мероприятието.
Равносметката, по данни на СДВР, е следната: за хулигански прояви в столичното Пето РУП са задържани двама мъже на 32 и 22 години. Нанесени са щети на два полицейски автомобила.
Петима мюсюлмани са приети в „Пирогов" след сблъсък с протестиращите. При овладяването на ситуацията са били наранени и петима служители на реда, които са освидетелствани в Съдебна медицина.
По данни на Столичната дирекция, жена с повърхностна рана също е отишла в Съдебна медицина, за да освидетелства нараняването си.
По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е Районната прокуратура. Продължават разпитите и огледът на местопроизшествието.
СДВР приканва медиите, присъствали на протеста, да предоставят видеозаписи, които да помогнат в идентифицирането и на други участници от двете страни в инцидента.

Стана ясно, че лидерът на „Атака" заедно с депутати са били допуснати до началника на 5-то РПУ. По-късно той е посочил, че Волен Сидеров е дошъл, за да разбере кои са задържани и защо.

От своя страна Сидеров е отрекъл петимата полицаи да са пострадали от членове или симпатизанти на „Атака" и е обвинил за това мюсюлманите, които са били пред джамията по време на митинга.