Касим Дал допусна възможност за сътрудничество с изключения от ДПС екслидер на партията Лютви Местан, съобщи изданието „Родопи24”.

Можем да работим заедно с Лютви Местан. Не изключвам тази възможност, но първо трябва да видим какви стъпки ще предприеме." – коментира Касим Дал, която е бивш зам.-председател на ДПС и създател на Народна партия „Свобода и достойнство".

Партията на Дал, която беше създадена като алтернатива на ДПС, сега е част от Реформаторския блок.
След двусмислената позиция, заета от публичните представители на ДСБ по отношение на властта, сегашният лидер на „Свобода и достойнство” Корман Исмаилов коментира във Fanebook, че не е оптимист за бъдещето на блока.

Припомняме, от своя страна Лютви Местан заяви, че може да създаде нова партия след допитване до избирателите.
Вчера беше обявено, че той и още трима депутати - Айдоан Али, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед, напускат парламентарната група на ДПС.

Междувременно един от основателите на ДПС – Бахри Юмер, който е и областен лидер на партията в Кърджали, изрази категорично несъгласие с начина, по който е бил отстранен Местан.

Разочарован съм, гневен съм от онова, което направиха с Лютви Местан. Не може така да се забиват ножове в гърба, не може да си седиш в Сарая и да режеш глави." - коментира той, цитиран от БГНЕС.

Юмер е областен председател на ДПС в продължение на 20 години и заема кметския пост на община за също толкова продължителен период. Бил е депутат от ДПС във Великото народно събрание, както и в 36-ото НС.

Пред „Родопи 24” Юмер коментира, че абревиатурата ДПС вече е лишена от съдържание, а каузата – загърбена и опошлена.
Запитан какво предстои оттук нататък и дали ще има нов политически проект, той отговори: "Ще видите".

Междувременно от ДПС заявиха пред изданието, че засега няма официално подадена оставка от Бахри Юмер. Вероятно такава ще бъде депозирана в ЦС на ДПС в понеделник, 28 декември.

Един от съпредседателите на ДПС и един от депутатите в парламентарната група на партията са се обявили категорично за оставането му в партията и са настояли с него да бъде проведен сериозен разговор, разкриват членове на ЦС на ДПС.

„Да разгледат моето положение на заседание на ЦОБ ли? Филмът от онзи ден в по-малък формат, може би. Не, няма да имат такъв лукс. Няма да позволя да ме разиграват." – опонира Юмер, цитиран от „Родопи 24”.

"ДПС брутално нарушава правата и свободите, каузата е мъртва. Аз съм свободен да работя за тази кауза, но не и в тази партия. Не за едното "браво" съм печелил избори толкова пъти, а заради клетвата пред избирателите ни. Напускам омерзен, вече съм свободен човек." – каза още Бахри Юмер пред БТНЕС.