Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е разпореди проверки в ГД „Гранична полиция“ и Дирекция "Миграция", съобщиха от МВР.

В хода им трябвало да се установят обстоятелствата, при които е допуснат на територията на страната ни турският гражданин Абдуллах Бююк, както и правомерността на действията на служителите на Дирекция "Миграция" по неговия казус.

Проверките са възложени на Дирекция "Инспекторат".

Припомняме, преди два дни Бююк, който е спряган от Анкара за човек на Гюлен, бе експулсиран от България и прададен на турските власти.

Този акт на МВР предизвика огромен скандал, тъй като и според националния омбудсман, и според НПО-та това е извършено в разрез с Конституцията и в нарушение на международни правила. Редица наблюдатели нарекоха несъстоятелни обясненията на вътрешния министър защо е бил експулсиран Бююк.

Особено остро реагира националният ни омбудсман Мая Манолова, която вчера даде извънреден брифинг по темата.

Скандал заради експулсирането на Бююк в Турция
Обновена

Скандал заради експулсирането на Бююк в Турция

Закона забранява изпращането в държава, застрашаваща живота на задържания

Днес Манолова съобщи, че Омбудсманът, МВР и неправителствени организации подготвят Споразумение за сътрудничество.

Подписването на документа ще осигури прякото наблюдение по изпълнение на мерките за принудително отвеждане до граница и експулсиране на чужди граждани, за да се гарантира спазването на човешките права.

Става ясно, че се е провела работна среща между Манолова и директора на дирекция "Миграция" към МВР старши комисар Николай Николов, които са обсъдили изготвянето на Споразумението.

Представители на неправителствения сектор ще бъдат поканени да предоставят предложения и препоръки по текста и да се присъединят към Споразумението.