Решението на Международния наказателен съд е имиджов. Никой няма намерение да арестува руския президент Владимир Путин. Рано или късно е възможно Путин да слезе от политическата сцена и е възможно теоретично ново и друго правителство да реши да предаде бившия президент на такъв съд. Това мнение изрази пред БНТ бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Според Керемедчиев още в началото на свикването на 49-то Народно събрание партиите ще се сблъскат в това кой да внесе предложение за изслушването на президента в парламента относно оръжията за Украйна, особено в това да се очертае евроатлантическо мнозинство. Ще има много твърда позиция в следващия парламент - или на ГЕРБ, или на ПП, или на ДПС, но ще има 2/3 мнозинство да гласува решение в полза доставките на оръжия за Украйна, очаква Керемедчиев.

За срещата на Путин с китайския му колега Си Дзинпин, Керемедчиев добави, че китайският президент постави 12 точки план за военният конфликт в Украйна, който план е неприемлив, но е на масата. За Китай всичко е бизнес, разграбва природните ресурси на Русия на изключително ниски цени - със 70% по-евтино, отколкото Русия продава на Европейския съюз, посочи бившият зам.-външен министър.

Според него Русия не губи, защото няма на кого да продава природните си ресурси.

Си показва надмощие над Путин - свиква среща на страните от Централна Азия

Си показва надмощие над Путин - свиква среща на страните от Централна Азия

Пекин си е осигурил значителни лостове за влияние върху Москва

За протестите във Франция относно пенсионната система, Керемедчиев заяви, че това, което се случва е тиктакаща бомба, която рано или късно трябвало да гръмне. Социалните помощи във Франция са едни от най-либералните, но бежанският поток, който приема френската страна много бързо натоварват социално-икономическата система на Франция, посочи Керемедчиев.

Той изтъкна, че Марин Льо Пен вдига своя рейтинг от протестите във Франция и е все по-близо до президентските избори. Колкото да продължават протестите, реформата в пенсионната система ще мине, смята Керемедчиев.

Относно напрегната ситуация между България и Скопие, Керемедчиев добави, че трябва да реагираме спокойно на случващото се и да изпращаме всички сигнали в Европейската комисия. Северна Македония буксува, но ние не трябва да изпадаме в крайности. Трябва да информираме ЕК, защото натискът е върху РСМ, а не върху България, препоръча бившият заместник-външен министър.

Ковачевски иска да признаем "македонско малцинство"

Ковачевски иска да признаем "македонско малцинство"

Антибългарската кампания у съседите продължава