Президентът на Китай Си Дзинпин свика среща на бившите съветски държави от Централна Азия в дръзка игра на власт в задния двор на Русия, съобщава "Франс прес".

Този ход идва дни след срещата му с руския държавен глава Владимир Путин.

Си покани лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан на първата среща на върха Китай-Централна Азия в сряда. Неясно остава дали уединеният Туркменистан също е поканен.

Държавите са бивши членки на Съветския съюз и Москва отдавна смята, че те попадат в нейната сферата на влияние след завладяването им от Руската империя през XIX век.

И за Путин е по-важно на Вуте да му е зле

И за Путин е по-важно на Вуте да му е зле

Отношенията между Русия и Китай се случват при ясно базово правилно: Владимир Путин работи за Си Дзинпин, а не Си Дзинпин за Владимир Путин

Си беше на посещение при Путин в Москва като част от 3-дневна среща на върха, приключила вчера, на която двете страни обещаха да задълбочат и разширят сътрудничеството си, а Си сигнализира, че Китай продължава да подкрепя Русия в нейната инвазия в Украйна.

Според анализаторите Пекин си е осигурил значителни лостове за влияние върху Русия в замяна на своята дипломатическа и икономическа подкрепа и със свикването на срещата на централноазиатските държави той се стреми да използва това предимство.

"Не съм сигурен, че тази китайска инициатива е посрещната с ентусиазъм в Кремъл", написа в Туитър Карл Билд, съпредседател на Европейския съвет за външна политика.

Русия мобилизира и узбеки, те молят президента си за помощ

Русия мобилизира и узбеки, те молят президента си за помощ

Узбекистан предупреди гражданите си да не се присъединяват към чужди армии

"Съгласен съм. Също така не съм сигурен, че Кремъл може да направи много по въпроса", отговори Иън Бремър, политолог и основател на "Евразия груп".

При започването на инвазията си в Украйна миналата година Русия се опита да си възвърне контрола над бившата съветска държава, която през последните години се стремеше към по-тесни връзки със Запада.

Войната обаче е в застой на фона на големи военни загуби за Русия, а като страничен ефект бившите съветски държави в Централна Азия заявяват все по-ясно своето неподчинение на Кремъл.

Поразителен пример за това е отказът на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев да признае претенциите за легитимност на проруските сепаратисти в Източна Украйна, докато бе на една сцена сцената с Путин на икономически форум в Санкт Петербург.

През последните години Китай засили своите икономически връзки и връзките в областта на сигурността с централноазиатските страни, които разполагат с изобилни минерални ресурси и са разположени на древни търговски пътища между изтока и запада.

И Казахстан не иска да прави бизнес в Русия

И Казахстан не иска да прави бизнес в Русия

Астана с ясна позиция за руската агресия