Към момента е слабо вероятно решението на Международния наказателен съд в Хага да обвини във военни престъпления и обяви заповед за арест на президента на Руската федерация Владимир Путин да доведе реално до неговото задържане, но далеч не така стоят нещата в бъдеще. Това коментира пред bTV експертът по международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"Много трудно може да се арестува главата на една от най-силните във военно естество държави, а и според мен Путин няма да направи такъв опит да предизвика международен скандал, посещавайки страни, в които важат решенията на съда в Хага. Но всичко се променя в този свят, в един момент президентът Путин няма да бъде на власт. При смяната на ръководството и неговото отстраняване или сваляне от власт в бъдеще, следващото руско правителство може да вземе решение той да бъде екстрадиран в Хага, където да бъде съден като военнопрестъпник", каза той. И даде пример с Милошевич и редицата югославски генерали, предадени на съда от следващата власт.

САЩ не признават МНС, но приемат заповедта за арест на Путин

САЩ не признават МНС, но приемат заповедта за арест на Путин

Вярват, че Москва е извършила престъпления в Украйна

Иначе самото решение има огромен негативен имиджов ефект върху Кремъл, посочи експертът.

"Това е огромна новина, тъй като за последно през 2009 година е имало заповед за арест на Международния наказателен съд срещу действащ президент - президентът на Судан. Това е много сериозен акт, който показва решимостта на съда в Хага да разобличи военни престъпления, които се извършват в Русия."

Сред основните последици, освен чисто имиджовите, за руския президент, ще бъде и това, че той "по-скоро" няма да може да посещава всички 123 държави, ратифицирали Римската конвенция, т.е. които признават актовете на Международния наказателен съд. "Както и посещение на големи форуми като Г-7, Г-20, също няма да може да осъществява, тъй като в повечето случаи те се провеждат в държави членки на конвенцията".

Основният удар срещу Путин обаче, посочва Керемедчиев, е това, че светът се обединява около това, че в Украйна се извършват зверства и престъпления.

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Русия, както и редица държави, не признава юрисдикцията на този съд