Първопричината за фалиралото застраховатено дружество "Олимпик" е законодателна дупка, която е допусната и пропуск при създаването на Закона за Комисията на финансов надзор (КФН) през 2003-2005 г.

КФН си е свършила добре работата, убеден Каролев

КФН си е свършила добре работата, убеден Каролев

България не може да връща парите на хората

На комисията за финансов надзор не са дадени права да регулира частни застрахователни компании.
Това коментира пред bTV адвокатът Николай Димитров, специалист по застрахователно право.

Борисов обеща помощ на ужилените от "Олимпик"
Обновена

Борисов обеща помощ на ужилените от "Олимпик"

Премиерът иска промени в европейското законодателство

По думите на анализатора има допуснати пропуски в Комисията за финансов надзор, но се акцентира върху проявленията на пропуските. Основният пропуск е на законодателя.

Няма законови правомощия, които да дават права на КФН да извършва каквито и да било регулации на клонове на чуждестранни застрахователни полици.

Според Димитров има нарушаване на правата на потребителите.

"Олимпик" е една компания, които в резултат на една или друга причина има изключително агресивен подход по отношение на "Гражданска отговорност" към автомобилистите.

Платец спрямо претенциите на потребителите на застраховалтени продукти или на пострадали лица от тях трябва да бъде Българският Гаранционен фонд, каза още Димитров и добави, че "Пътна полиция" няма въз основа на кой нормативен акт да не глоби шофьорите, които все още не са сключили нова застраховатена полица.

МВР дава толеранс на водачите с Гражданска отговорност към "Олимпик"
Обновена

МВР дава толеранс на водачите с Гражданска отговорност към "Олимпик"

Първите няколко дни катаджиите щели да предупреждават

Припомняме, 200 000 българи останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" заради фалита на кипърското застрахователни дружество "Олимпик". Те трябва да сключат нова полица с друго дружество от 18 август, събота. От МВР обявиха, че ще дадат "известен" гратисен период на водачите, които са "изгорели" от фалита на дружеството. Ако пътните полицаи установят водач с полица към "Олимпик", "в първите няколко дни" те само ще предупреждават, без да пишат сурови актове.

От Комисията по финансов надзор (КФН) пък обявиха, че финансовите щети на българските водачи вследствие на фалита на застрахователя са около 9.35 милиона лева. Щетите са по-ниски, заради сключването на полици на разсрочено плащане.

БСП свика през лятото Народното събрание

БСП свика през лятото Народното събрание

Нинова внесе подписи, а Караянчева веднага откликна

Въпросът прекъсна и лятната почивка и на депутатите. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова внесе в деловодството на НС подписите с искане за извънредно заседание, а минути след това председателят на парламента Цвета Караянчева насрочи заседанието за днес. 

Депутатите се събират извънредно

Депутатите се събират извънредно

БСП прекъсна лятната ваканция на парламента