Посланикът на Русия у нас Юрий Исаков изнесе лекция в аулата на Софийския университет и коментира актуалните политически и икономическите проблеми.

Той каза, че в нашето икономически несигурно време загубата на доверие има колосална разрушителна сила.

Днес, ако се подкопава доверието към кипърските банки, утре такова нещо може да се получи по отношение на всички банки в ЕС, а в други ден някъде другаде.
Това е много тревожен сигнал, това е потенциално много опасен експеримент или опит за експеримент, който може да доведе до много неприятни последици в общоевропейски аспект, коментира още Исаков.

Той припомни изказването на руския премиер Медведев от днес сутринта, че опитите за решаване на кипърския проблем приличат повече на поведението на слон в стъкларски магазин.

Исаков коментира, че всяка конфискационна мярка е априорно несправедлива и отбеляза, че съществува система на застраховане на влоговете и че, когато някой вложи средствата си в банка, това става чрез съвместен договор.

Посланик Исаков беше помолен от журналисти да коментира какво е отношение на Русия към българското служебно правителство, но той отказа с аргумента, че е поканен от Софийския университет, а не на пресконференция и че ако има такива въпроси от студентите с удоволствие би отговорил.

Все пак той каза, че отношение на Русия към друго правителство, независимо дали е постоянно или служебно, е най-уважително.
Двете ни страни живеят и действат в условия на пазарна икономика. Русия е най-доброжелателна, каза той и изтъкна сътрудничеството в областта на културата и туризма.

Той посочи приоритетите на Русия и сред тях отбеляза отношенията със САЩ.

Има някои дразнещи фактори, които ни пречат да разгърнем отношенията си, и като такива той посочи системата ПРО и разместването на елементите на ПРО.
Ние не можем да приемем тази аргументация, която ни се дава, че това е насочено към Иран, Северна Корея, а не срещу Русия, заяви дипломатът.