България и занапред ще продължава да има активна роля за стабилността и просперитета в Югоизточна Европа. Това заяви премиерът Кирил Петков на среща с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи.

В Министерския съвет двамата обсъдиха актуални въпроси от европейския дневен ред. Европейската политика в региона на Югоизточна Европа и войната в Украйна също бяха сред темите, дискутирани на срещата. 

България да стане портал за САЩ към Европа, иска Петков

България да стане портал за САЩ към Европа, иска Петков

По думите му имаме пълния потенциал за това

Припомняме, в Европарламента бе приет доклада за РС Македония и евродепутатите настояват и Македония да започне преговори за еврочленство, въпреки ветото на България и неизпълнението на Договора за добросъседство.

Работното посещение на Оливер Вархеи у нас бе анонсирано едва тази сутрин. Kомисарят по въпросите на съседството и разширяването беше у нас само преди три седмици и се включи във форума "ЕС среща Балканите". Проведе и среща с държавния глава Румен Радев. 

Миналата седмица президентът Румен Радев отново заяви за усилващ се натиск от страна на страни членки на Европейския съюз България да вдигне ветото върху преговорната рамка за членство в ЕС за Република Северна Македония.

Натиск е имало още миналата година и той е бил сериозен. Аз удържах на този натиск, служебното правителство удържа, отчете още държавният глава. Според него на натиска може да се устои, когато има ясни позиции, които отчитат българския интерес. Предстои обаче да се види дали правителството ще устои на натиска.

Генчовска за РСМ: Загубихме вече 5 месеца в интервюта

Генчовска за РСМ: Загубихме вече 5 месеца в интервюта

Просто чакаме РСМ да изпълни договора