Кирил Петков бе избран от Народното събрание за министър-председател на Република България.

"За" кандидатурата му гласуваха 134 народни представители, "против" - 104 и "въздържали се" - 0 , с което той бе избран.

Кандидатурата на Кирил Петков за министър-председател бе подкрепена от "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" - точно от толкова гласове се прави коалицията.

Против гласуваха също точен брой - от ГЕРБ/СДС, ДПС и "Възраждане".

Със същите гласове бяха избрани и петима вицепремиери и 20-те министри. Със същия брой гласове мина и съставът на правителството, след което те положиха клетва.

Дебатът за или против в парламента беше повече от три часа. Даниел Митов от ГЕРБ изрази мнение, че в момента се вижда ляво-либерално управление, подобно на правителството на тройната коалиция, и ако има десни хора, гласували за съставните части, то тези, за които са гласували, връщат БКП и мрежите на ДС във властта. От всичко изговорено и чуто - оставам с убеждението, че това правителството отхвърля традицията и уроците на миналото... а да се създаде претенция за голям взрив и самозачеване на мнозинство, е странно, тъй като определени хора ще безчинстват на политическия терен. Още едно поколение ще насочи уменията си в конфликти и сблъсъци, смята депутатът.

Асена Сербезова иска да види какво й е оставил Кацаров на бюрото

Асена Сербезова иска да види какво й е оставил Кацаров на бюрото

Приоритети: коронавирусът, общата предотвратима смъртност и Спешна помощ

Да се облепя с етикети една или друга политическа група - се прави от хора с тоталитарни инстинкти, категоричен бе той. Преходът да приключи - рецидивистите от Прехода се оставят на власт, смята още Митов. По думите му има "непрекъснат обществен стрес при смяна на властта - конфликт при полиция и магистратура, отказ да се живее при едни и същи правила, генериране на дисиденти". Преходът никога не е свършвал, българската политика позволява реставрация на номенклатурните елити, задава се нова вълна на реставрация, с показност. Мрачни, дребни създания изплуват, добави той. Имало и опасни заявки за харчене на много пари, което поставяло под въпрос "членски амбиции".

Структурата на новия МС ни предлага повече администрация, а механизмите са подсказани от БСП, партийни секретари във всяко министерство. Силовата структура остава под контрола на президента Румен Радев, който е ментор или кръстник на коалицията. При определени доказателства, има опит за концентрация на власт, по модела на Владимир Путин, който постигна това в Русия, посочи той.

В заключение Митов поиска да се работи, за да се оправдае ПП - Продължаваме промяната и изрази надежда да не се чете пълна подмяна или просто послепис.

Любен Дилов-син, от ГЕРБ, се спря на "играча Нинова от отбора на Кирил Петков" и подчерта, че дори треньорът Димитър Пенев не е използвал такива лозунги за отбора си. Дилов критикува Нинова и обещанията за безплатни неща от левицата, които всички знаели, че не са безплатни. Отборът на Кирил Петков бил в лявото платно на Радев, членове, администрация..., завърши Даниел Митов.

Георги Свиленски и Иван Ченчев защитиха Корнелия Нинова. Първият каза, че тя е силна в ресора си и няма как да е слаба в националния отбор. Ченчев също отвърна, че преди това нищо не можело да стане без вожда - от чистачката до министерството, затова призова да не се занимават с БСП.

Думата взе и самата Нинова, която каза, че държавата е изправена пред три кризи, че БСП са били включени в преговорите и "не се предали, нито продали". Г-н Митов, не можете да ни уплашите, чували сме много по-страни думи за БСП от това място, от еднолично държашия властта - един ден решихте, че трябва да ни изпратите в Сибир, днес с нови и по-слаби определения няма да ни засегнете, каза Нинова.

Тя поздрави Асен Василев и Кирил Петков за положените усилия. Вместо еднолична власт да има институции, които взаимно се уважават и общи конституционни принципи, прозрачност, лични връзки и ред и правила за всички, поиска лидерът на БСП.

Йордан Цонев от ДПС смята, че посланията и обещанията на новата власт приличат на тези от времето на Цветан Цветанов и Бойко Борисов за борбата с корупцията. "Това дежа вю продължава, ние не подхождаме с доверие, вярваме, че желанието е искрено, това е правено преди това, няколко пъти, 2001 г. и някой от юпитата на царя дойдоха с този лозунг, отричане на постигнатото от предходното управление и хвърляне на неоснователни обвинения за неправилно управление и корупционни практики. Така започнаха и от ГЕРБ - странно съвпадение, подчерта Цонев.

Той декларира: Няма да подкрепим кабинета, но ще сме конструктивна опозиция - ще водим яростна съпротива срещу всичко, което не е добро. Не отричайте това, което са направили поколенията преди вас, защото докато вие получавахте великолепното образование и усвоявахте знания по чужбина, поколения български политици - Ахмед Доган, Георги Първанов, Жельо Желев, Сакскобурггоски, Иван Костов ориентираха страната ни към нашия ценностен избор - евроатлантизма.

Всяко отричане на предишните е национален нихилизъм и вреди на имиджа на България в света. Накрая той пожела успех на новото правителство.

Костадин Костадинов обяви, че Възраждане няма да подкрепи проектокабинета Петков, защото политиките са продължение на управлението на ГЕРБ, а впечатлението било, че е реден в чужди посолства.

 Министър Божанов с вертикална функция, ще оправя електронните услуги от дома

Министър Божанов с вертикална функция, ще оправя електронните услуги от дома

Вицепремиерът имал координираща и вертикална функция

Липсвали решения за демографската криза, няма министър за българите в чужбина, търсила се опора в Истанбулската конвенция. Явор Божанков от БСП каза, че в споразумението няма и дума за конвенцията, а решението на Конституционния съд за нея е ясно.

Христо Иванов от ДБ ба категоричен, че партията е за състава на новото правителство, подлкрепя го и иска оставка на главния прокурор Иван Гешев. Той каза, че четирите партии в мнозинството са различни и ще останат такива. "Необходимост да търсим средния път ще гарантира, че това ще остане центриско управление", каза още той. Той обясни, че формацията му ще даде принос в трите направления, в които има министри - околна среда, електронно управление и съдебна реформа и без управление на ГЕРБ и ДПС поиска ДБ.

Стоил Стоилов от ПП декларира, че това е нов вид управление на прозрачност, пред камери и цялото общество. Той призова да се премине към гласуване на проектокабинета. Не се случи.

Дебатът продължи още - депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков пък коментира, че също е учил в Европа и знае какво са учили и видели. Не е възможно западноевропейски политик да наруши Конституцията и да остане в политиката, както и политик да използва език на омразата и да остане в политиката и "карай да върви не е смислово, когато става дума за нарушаване на законите, изброи той.

Виктория Василева, ИТН, съобщи, че ще подкрепят новия състав на МС. Партията на Слави Трифонов поемала сериозни ресори, но ще се направи всичко необходимо да не се срамуват българските граждани от тях. Днес приключва времето за лозунги, от днес ще се оценяват по делата, заключи тя и пожела успех на министрите. Ще продължат да бъдат шарени, а партньорството ще се крепи върху принципи, обеща още Василева.

Тома Биков от ГЕРБ бе категоричен, че докато Бойко Рашков е министър на вътрешните работи, няма да получат подкрепа от ГЕРБ,, ако се преосмисли поста - може да помагбат за каквото кажат, стига да съвпада с концепцията на партията, добави Биков. Томислав Дончев го притеснява желанието българската държава да се преоснове за четвърти път и че е обещано всичко на българите - е грешка, пропуснат бил само полет до Луната. Самоувереността ви е впечатляваща, смята той.

Коалиция на омразата, ляво-либерална коалиция, четири несъвместими партии, орел-рак-щука, че насаждаме страх и ще размажем опозицията, отговори Асен Василев. Той се обърна към ГЕРБ, че в основата на коалицията е дълбока антикорупционна програма, достатъчно необходима на българското общество, че партии загърбват интересите си, за да се проведе програмата.

Слави Трифонов не участвал в пазарлъци, преговорите били за 1 минута

Слави Трифонов не участвал в пазарлъци, преговорите били за 1 минута

Предлага министрите да имат приемен ден веднъж седмично