"Правете си коалиционните срещи, говорете си за нещата, които мислите, че ще ви помогнат да се сформира правителство, но вижте бюджета." Това призова служебният икономически министър Кирил Петков в студиото на БНТ.

Той увери, че актуализацията на бюджета е добра. "Хем има пари за лекарите, хем има пари за бизнеса, хем има пари за актуализация на пенсиите", а пари има от спрените течове - като няма пари за правителствен комплекс, или по странни места на малки водоеми и изтичане на пари от АПИ, обясни служебният министър.

Има достатъчно пари в бюджета за избори два пъти
Обновена

Има достатъчно пари в бюджета за избори два пъти

Стефан Янев: Часовникът за актуализацията на бюджета цъка

Единственият начин, за да се направи промяна, е ако в редовния кабинет се вкарат независими хора, убеден е Кирил Петков, като добави, че предложението му от ИТН да бъде редовен министър не е включвало стратегиите и целите, които той си поставя.

Той бил учуден и не могъл да повярва, когато дошли атаките от страна на ИНТ, при положение, че очаквал такива от ГЕРБ и ДПС. Явно обаче хората, на които са спрени парите, са успели да пробият и в ИТН.

Кирил Петков не се чувства употребен политически, а се чувства мотивиран и въодушевен, че е успял да покаже на хората какво да очакват повече от политиците. Той се надява, че с всяка подмяна и глупост, която се случва в последните дни и седмици, нетърпимостта на хората да се увеличава и това ще даде шанс на България да отиде напред.

2 млрд. лева повече са предвидените приходи в бюджета до края на годината

2 млрд. лева повече са предвидените приходи в бюджета до края на годината

Асен Василев: Предвидени са средства за евентуални нов вот за парламент

Между говоренето и реалността има разлика. Трябва да се следят управляващите по техните действия, а не по тяхното говорене, настоя Петков. Той не е получил нито едно обаждане като служебен министър на икономиката, което да гласи: "Кириле, направи това и това." Кирил Петков ще подкрепи президента Румен Радев на предстоящите президентски избори.

Петков поздрави шефа на НАП Румен Спецов, който за кратко време успял да направи промяна в приходната агенция. Когато един шеф на НАП мисли, че първо икономиката трябва да бъде подпомогната, преди да бъдат събрани парите - това е нещо ново и е един нов механизъм, похвали Петков шефа на НАП.

По думите му много по-важна е каква работа вършат народните представители, а намаляването на депутатските заплати било по-малък детайл. Има много големи заплати на много големи места, за които не се знае, а общественото внимание е върху депутатските заплати, посочи Петков.

Пеканов за ревизирания План за възстановяване: Не бързането е важно, а качеството

Пеканов за ревизирания План за възстановяване: Не бързането е важно, а качеството

Не воюваме със столицата, но и сме против прекаленото фокусиране в един град, отговори той на обвиненията

По отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост, Кирил Петков отбеляза, че промяната, която е прокарал в Плана, е Европейската централна банка да бъде гарант, че корупция няма да има и че част от парите ще отидат в младите и иновативни компании, а не само в модернизация на съществуващите. В министерство на икономиката Петков изцяло преработил фиша на плана.

Той се надява новият план да се хареса на редовното правителство. Това, което притеснило Петков в парламента е, че като се кажат инструменти или грантове, народните представители повече искали грантове.

Кирил Петков се надява да може да бъде в помощ на редовния министър на икономиката. Той иска да прекара достатъчно време с новия икономически министър, за да може да го запознае с всички стартирали проекти. Най-глупаво ще бъде да се спре и цялата тази инерция да бъде прекъсната и да се загубят част от резултатите, които могат да бъдат постигнати съвсем скоро, каза още Петков.