Много ясно заявихме, че нито една страна няма право да променя договор едностранно. Според международното право договорите трябва да се спазват. Ние запазихме стабилност, въпреки 95-процентовата си зависимост от руски газ. Взехме решение да поемем този риск, защото никой няма право да ни огъва ръцете. Проявихме лидерство и показахме, че ако не се страхуваме, Путин няма шанс. Вследствие на това, от 95 процента зависимост от руския газ, постигнахме нулева такава. В момента работим и по други алтернативи, за да се уверим, че българските домакинства ще плащат толкова добра цена, колкото беше и тази на "Газпром", но без да зависим от тях.

В Давос Кирил Петков призова за единство по отношение на руския газ
Обновена

В Давос Кирил Петков призова за единство по отношение на руския газ

Пропуски от миналото не позволили да има подобаващ отговор на енергийната криза

Това заяви премиерът Кирил Петков в интервю пред Euronews Bulgaria по време на Световния икономически форум в Давос.

Относно санкциите, наложени от Европейския съюз (ЕС) на Русия за петрола, той заяви, че "трябва да излезем с една обща позиция. Има някои специфични особености в много страни, включително и България. Например, ние имаме петролна рафинерия, но тя е руска собственост, чрез "Газпром", и е единственият ни начин да се сдобием с петрол. Трябва да помислим за алтернативи, които са гарантирани, преди да предприемем подобна стъпка. Въпреки това, заедно с тези гаранции, трябва излезем и с единен отговор след срещата на върха."

Путин: Европа налага санкции на пазара на петрол и газ под натиска на американския си господар

Путин: Европа налага санкции на пазара на петрол и газ под натиска на американския си господар

Той обвини Запада за случващото се в Украйна

Петков коментира и темата с изпращането на оръжие за Украйна, по която управляващата коалиция не е единна

"Изпращането на оръжия е по-скоро политически акт. Замислихме се, че имаме заводи, които са специализирани в ремонт на руска техника. Казахме си, че е много по-важно да ремонтираме и върнем в Украйна 7 танка например, вместо да изпратим няколко каски, жилетки или друго подобно нещо. Показахме и, че чрез компромис вътре в коалицията, отново може да постигнем целта си, а тя е да окажем възможно най-голяма подкрепа на Украйна", каза той.

Над четири часа препирни: Изпращаме помощ на Украйна, но не и оръжие

Над четири часа препирни: Изпращаме помощ на Украйна, но не и оръжие

След редакция на редактираните вече предложения