Този формат не е коалиция, напротив - той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ. Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие, но ние, както казах и преди, си нямаме. И защото си нямаме, трябва да влезем в тази сложна конструкция на сменяне на министър-председател след 9 месеца. Това написа съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков във фейсбук.

Той подчерта, че смяната на премиера ще е факт, но няма да има промени в министерските постове. По думите му този модел на управление, когато има невъзможност две партии да са в коалиция, но и невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен. Петков поясни, че моделът е заимстван от страни като Ирландия, Израел и Румъния.

Ротационният модел се прилага, когато две политически сили си нямат доверие, но не могат и да излъчат правителство без гласовете на двете, допълни той. Ние ще си спазим отговорността в тази формула и я правим, за да стигнем поне до 18 месеца в управление. 18 месеца е минималният срок за Шенген, еврозоната, работа по плана за възстановяване и отпушване на всички инфраструктурни проекти, които трябва да се случат, ако искаме да вървим по пътя към една нормална европейска държава, изтъкна съпредседателят на ПП.

Зелените в ДБ не са решили дали искат кабинет Денков/Габриел

Зелените в ДБ не са решили дали искат кабинет Денков/Габриел

Националният съвет на "Зелено движение" ще се произнесе на 24 май

Кирил Петков посочи, че Мария Габриел е бил ключът, за да може този модел да бъде конструиран. Тя е човек, който има безспорни качества и компетенция в Брюксел. Никой не се залъгва, че за да не останат само на думи еврозоната и Шенген, някой трябва да ги случи в Европа. Мисля, че дори и най-големите критици на ГЕРБ не могат да отрекат, че Мария Габриел има повече опит от много други, за да могат тези две задачи да се изработят в Европа, уточни той.

Аз лично вярвам, че с нея като вицепример и министър на външните работи първите 9 месеца, а после като премиер, ще ни даде реален шанс това да се случи. Също вярвам, точно и защото не е била в България толкова години, я прави различна от другите политически фигури, за да бъде тя важна сглобка на този ротационен механизъм, без да изневеряваме на нашите вярвания и истинска борба с корупцията, добави Петков.

Бившият премиер бе категоричен, че ПП/ДБ не са се отказали от борбата с корупцията. Ако борбата с корупцията зависи от това дали Мария Габриел е в или извън правителство, това не е никаква борба. Ние ще бъдем непреклонни към всеки, който се опита да открадне и един лев от публичните средства, независимо дали този министър е от нашата или която и да е друга партия, поясни той.

ПП/ДБ ще плати сметката, а Борисов може и да ритне менчето

ПП/ДБ ще плати сметката, а Борисов може и да ритне менчето

Според Андрей Райчев Борисов е нямал план Б

Ние показахме вече с нашата работа с ИТН, че ако трябва да избираме да си затворим очи пред потенциална корупция или да ни падне правителството, ние винаги ще направим това, което вече направихме първия път - ще изберем да ни падне правителството. Нали всички знаем, че реалната причина за падането не беше Македония, а че изправени пред избора дали да платим непрозрачно парите за поправка на пътищата или да падне правителството, ние избрахме второто, добави Петков.

Според него ПП/ДБ биха избрали да не са на власт, пред това да си затворят очите пред корупцията. Ротационният механизъм дава възможност за това и в двата периода - първите 9 месеца Ники Денков може да подаде оставка, след това - всички министри също. Така че с тази конструкция, по тази тема, не сме направили какъвто и да е компромис. Ще използваме тези месеци и за да сменим правилата на управлението за борба с корупцията. Ще се борим да включим обратно всички контроли на държава с всички регулатори, които отдавна са с изтекъл мандат, каза още той.

По думите му темата за Изборния кодекс отново ще бъде разгледана, тъй като е ключова за провеждането на честни местни избори. Кирил Петков допълни, че управляващото мнозинство ще се бори и за промени в Конституцията,

Пламен Киров: При оставка на премиер, трябва ново връчване на проучвателен мандат

Пламен Киров: При оставка на премиер, трябва ново връчване на проучвателен мандат

Кабинет Денков/Габриел бил класическа коалиция на първата и втората партия в НС

Сега вече да отидем до реалния друг избор, който стои, ако не направим този механизъм - шести поредни избори. Тук не искам да изброявам всички проблеми с този вариант, но все пак ето някои реални последици от такава ситуация: 1) няма бюджет 2) губим парите от ПВУ 3) няма Шенген и еврозона 4) има разпад на държавността 5) няма реформи в прокуратурата и регулаторите 6) името на България пред света става абсолютно разбито 7) пускаме псевдо националистите да растат и хвърлят червени бои по европейските институции под предлога за поход за мир и печелят избиратели с ЛЪЖИТЕ, че щял някой да праща българи да се бият в Украйна (това между другото за всички млади хора във Възраждане - моля ви, не вярвайте на тези глупости - това никога няма да се случи), каза още Петков.

Той бе категоричен, че няма да бъде част от състава на Министерски съвет.

С 64 депутати на промяната от общо 240, това предложение за управлението на България за следващите 18 месеца е най-доброто, което можем да направим. В тази ситуация това е най-доброто, което можем да сторим. Да имаме правителство с министри, които ще работят за България без да крадат и да можем да изпълним много от нашите надежди за промяна - аз дълбоко вярвам, че е възможно с формата за управление, който сме представили, добави Петков.

Борисов: Нека да говорят каквото си искат, това е единствен шанс

Борисов: Нека да говорят каквото си искат, това е единствен шанс

Към депутат: Младене, ние с тебе сме яли много бой, ще изядем и тоя