С много български, но и руски знамена се проведе пореден неделен "Поход за мир" в София, с начална точка Националния дворец на културата (НДК). Шествието е организирано от граждани, както и от "Български национален съвет за мир", "Народна мрежа", "Свободна и мирна България", НСС "Св. Георги Победоносец".

В началото на шествието се събраха около 600 души. Привърженици събират подписи за свикване на референдум "За мир и суверенитет" и с призив България да не се включва по никакъв начин във войната в Украйна. 

В похода участие вземат и партия МИР (Морал, инициативност, родолюбие). Бе забелязано и присъствието на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който неведнъж е заявявал позицията си относно въвличането на България във войната с Украйна, било то чрез даването на оръжия или чрез хуманитарна помощ.

Снимка 619151

Източник: БГНЕС

Организаторите уточниха, че са представители на граждански организации, а не на политически сили и помолиха всички партийни знамена да бъдат прибрани. Такива бяха забелязани на партия "Възраждане".

Походът, който започна в 14 ч., е за мир и против войната, посочват организаторите. Те призовават България да не се забърква в тежък конфликт между братя.

Участниците в шествието преминаха по булевард "Витоша", покрай Президентството и Народното събрание. Поддръжниците на "Възраждане" обаче се отклониха към представителството на Европейската комисия в България и демонстративно хвърлиха червена боя по сградата.

Шествие за мир в цялата страна, с подписка за референдум в София

Шествие за мир в цялата страна, с подписка за референдум в София

Протестиращите в началото на демонстрацията наброяваха 500-600 души

БСП също се включи в похода, провел се в София, Варна и Търговище.

"Със своето участие в редица градове социалистите за пореден път затвърждават своята позиция относно войната в Украйна, а именно тя да бъде прекратена чрез дипломация, България да не изпраща оръжия, както и да не бъде въвличана като страна в конфликта", посочват от партията.

Организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов се включи във Варна и отново припомни позицията на социалистите.

Снимка 619152

Източник: БСП

От "Похода за мир" в София народният представител от "БСП за България" Георги Свиленски бе категоричен, че конфликтът може да се реши само по мирен път. Заедно с него участие взеха и други народни представители и председателят на БАС Евгений Белий.

Снимка 619153

Източник: БСП

Пловдивските социалисти също взеха участие в шествието. По време на митинга те събириха и подписи за референдума срещу джендър идеологията в училищата.

Дни по-рано бе обявено, че шествия ще се проведат освен в София, но и в Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Силистра, Шумен, Търговище и общо близо 40 града.