Стратегическото сътрудничество между България и Гърция стана основна тема на срещата на министър-председателя Кирил Петков с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис в Делфи, съобщава правителствената информационна служба.

В рамките на разговора българският премиер изтъкна колко важно е партньорството между двете държави за стабилността и просперитета на целия регион и даде пример с интерконектора Гърция-България, който в настоящата ситуация се превръща в ключов за Европа проект в контекста на общите усилия за енергийна диверсификация и независимост.

Министър-председателят Кирил Петков изтъкна приноса на добрия политически диалог с гръцкия си колега за ускорената реализация на проекта, който ще бъде завършен в средата на настоящата година.

Петков взел на ръчно управление интерконектора

Петков взел на ръчно управление интерконектора

Когато някой твърди, че може да оправи нещата за ден, а 11 г. не го е направил - ядосвам се

Премиерът Петков изрази увереност, че България и Гърция ще продължат да развиват ползотворно сътрудничество не само в енергетиката, но и в редица други сфери.

По покана на гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, министър-председателят Петков участва в неформален обяд с лидери от региона на Западните Балкани. Те обмениха мнения относно актуалната ситуация в региона и неговата европейска перспектива.

В рамките на визитата си в Делфи премиерът Кирил Петков се срещна също с министър-председателя на Република Косово Албин Курти. Двамата обсъдиха развитието на двустранните отношения. Българският премиер приветства желанието на Косово да задълбочи диалога с България и изтъкна, че това ще бъде "от полза и за двете страни."

Друг акцент в срещата бяха предизвикателствата за региона на Западните Балкани, свързани с войната в Украйна, включително гарантирането на продоволствената сигурност.

В рамките на форума премиерът Кирил Петков разговаря и с извънредния и пълномощен посланик на САЩ в Атина Джефри Паят.

Кирил Петков: Корупцията е инструмент за чуждо влияние

Кирил Петков: Корупцията е инструмент за чуждо влияние

Той отново посочи "Турски поток" като пример за корупция