Премиерът в оставка Кирил Петков ще има пост в проектокабинета, на който се очаква министър-председател да бъде сегашният министър на финансите Асен Василев. Това каза вицепремиерът след Комисията по бюджет и финанси днес.

От думите му стана ясно, че продължават разговорите с различни депутати, но не са събрани нужните 121 гласа. "Честно казано продължават разговори между парламентарната група и депутати и трябва да се чуят мнения, но няма съществен напредък", поясни той.

"Ние сме длъжни да пробваме докрай. Всеки един депутат има глава на раменете, съвест и трябва да прецени дали подкрепя програмата ни с ясни срокове, ангажименти и заложена съдебна реформа за решаване на проблемите на България", уточни Василев. По думите му именно по тези теми са разговорите.

С БСП, ДБ и независимите депутати от "Има такъв народ" вече е договорено, че когато има 121 депутати - ще се обсъди структурен състав на кабинет.

В момента тече Национален съвет на БСП, на който трябва да се вземе официално решение за това дали социалистите ще участват и в този кабинет. 

Пленумът на БСП между ще го бъде и няма да го бъде кабинета "Василев"

Пленумът на БСП между ще го бъде и няма да го бъде кабинета "Василев"

Повечето НС на столетницата отказат да коментират преди заседанието

Припомняме, че утре изтича срокът, който според Конституцията, "Продължаваме промяната" трябва да върнат на президента мандата, изпълнен или не. При първия сценарий това означава Асен Василев да върне папка с имена на министри, които да бъдат гласувани следващата седмица в Народното събрание. 

Само преди час премиерът в оставка Кирил Петков също призна, че мнозинство не е събрано и разговорите с депутатите продължават, включително и с тези от "Има такъв народ".

Петков: Продължаваме да убеждаваме депутати

Петков: Продължаваме да убеждаваме депутати

Много се надявам парламентарните групи да влязат в такъв диалог