Продължават усилията на "Продължаваме промяната" да привлече така необходимите няколко депутатски гласа, за да се стигне до летвата от 121, нужни, за да бъде гласуван нов кабинет в рамките на текущия парламент.

Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков в кулоарите на парламента след закритото заседание, на което той и енергийният министър Александър Николов бяха изслушани относно цените и доставките на природен газ.

"Не сме спрели да говорим с всички независими депутати от групата на ИТН, мисля, че непрекъснато се водят разговори и се отправят покани към тях. Единствената цена, която не сме готови да платим, е да върнем задкулисието обратно в управлението. Това не можем да си го позволим", каза министър-председателят.

И подчерта - във въпросните разговори въпросът не бивал поставен по оста за - против, а се говорило за отделни идеи и законодателни инициативи, които има амбиция да осъществи проектокабинета "Василев".

Асен Василев още няма 121 гласа

Асен Василев още няма 121 гласа

Ако не ги съберем, няма да предлагаме кабинет

"Дори да кажат не, но да видят цялата програма, да дискутираме по важните за България приоритети, и тогава да си кажат становището. Така че много се надявам, че парламентарните групи да влязат в такъв диалог. Единственото условие е г-н Слави Трифонов да не бъде човекът, който взима решение от тяхна гледна точка. Както в ГЕРБ не искаме г-н Борисов да е човекът, който взима решения. Просто не вярваме на тези хора, че могат да бъдат партньори в това управление", посочи Петков.

Асен Василев: Не сме говорили за министри в новото правителство

Асен Василев: Не сме говорили за министри в новото правителство

Обсъдени са приоритетите, посочи номинираният за премиер

Премиерът изрази и възмущение от бойкота на ГЕРБ на изслушването в пленарната зала.

Припомняме, че премиерът и министърът на енергетиката Александър Николов дойдоха в пленарната зала по настояване на парламентарната група на ГЕРБ/СДС. Депутатите на Бойко Борисов напуснаха обаче залата.

"За първи път участвам в изслушване, в което да кажем абсолютно класифицирана, секретна информация за търговски договори, за цени, ние ги помолихме да бъде закрито заседанието и всички си тръгнаха. Дори и от ГЕРБ, които инициираха самото изслушване, ги нямаше в зала. Проведохме разговор с останалите депутати и когато свърши цялото изслушване, те се върнаха обратно. Когато говорим за отговорни решения за енергетиката, когато говорим за цени, за доставчици, когато искате да разберете нещо толкова важно за България, а да не се интересувате да бъдете в зала, това е невероятно лицемерие."

Процедурен спор - НС радиоточка ли е или чете секретни документи?

Процедурен спор - НС радиоточка ли е или чете секретни документи?

Петков и Николов ще бъдат изслушани за доставките на газ на закрито заседание