Премиерът в оставка Кирил Петков и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов дойдоха в пленарната зала по настояване на парламентарната група на ГЕРБ/СДС.

Малко след това се разрази и скандал заради тайните около доставките на газ за България, тъй като в началото на заседанието председателят Мирослав Иванов обяви, че са постъпили секретни документи по темата. Започна спор дали заради това заседанието на парламента трябва да се закрие. Срещу закрито заседание се обяви опозицията. Секретно деловодство се намирало в Партийния дом и нямало как по време на пленарно заседание депутатите да отидат и да се запознаят с тях.

Десислава Атанасова не е съгласна, че българските граждани не трябва да знаят истината за доставките на газа. ГЕРБ поискаха отлагане на изслушването, докато депутатите не се запознаят със секретните документи. Делян Добрев сподели, че не иска да чува нищо секретно, а само истината, а тя е, че газът е поскъпнал и доставки може и да няма.

Според Настимир Ананиев от ПП ГЕРБ искали само политическо говорене и сочене с пръст. Той предложи изслушването да се отложи с една седмица.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви отново, че все повече се обезсмислял парламентът. Той се опасява, че някой се опитва да скрие икономическата катастрофа, към която е тръгнала страната ни.

Да не изкривяваме фактите, настоя и.д. председател на НС Мирослав Иванов. Станислав Балабанов от ИТН също настоя за открито заседание, на което Йордан Цонев от ДПС му обясни, че не е на тази позиция да дава акъл. Тъй като Настимир Ананиев го репликира от зала, Цонев се ядоса още повече и сравни включванията му като от радиоточка.

Шефът на Булгаргаз: Никой не знае дали въобще ще има газ
Обновена

Шефът на Булгаргаз: Никой не знае дали въобще ще има газ

Булгаргаз иска с 32% увеличение на цената на газа от юли

Десислава Атанасова, ГЕРБ, предложи сега да се проведе открита част и другата седмица обсъжданията да продължат на закрито заседание.

Драгомир Стойнев от БСП се ядоса, че 40 минути депутатите спорят по процедурата. Той посочи, че във всеки договор има търговска тайна. Социалистът настоя да се започне с изслушването. Не разбирам защо се опитваме да се правим на интересни, попита той депутатите.

Рамадан Аталай му обясни защо се бави процедурата. Според него премиерът и министърът нямали търпение да споделят пред депутатите за доставките на газ. Затова заседанието трябвало да е открито. Няма нищо тайно, което да не може да се каже от тук, господин премиер, ако има нещо тайно, не ни го казвайте, призова Аталай.

След споровете, продължили над час заседанието бе закрито.

Ситуацията с природния газ у нас - каквато с цяла Европа

Ситуацията с природния газ у нас - каквато с цяла Европа

Хранилището в Чирен запълнено на 35%

Иначе заседанието на парламента за цените на горивата у нас започна с декларация на "Възраждане" за цените на горивата, инфлацията и отношенията с Русия.

Самият пленарен ден започва с декларация на "Възраждане" и изказване на Искра Михайлова по темата за цените на горивата. Българският премиер реши да си играе на геополитика, смятат от "Възраждане", санкциите срещу Русия били необмислени. Тя обвини, че властта е спряла отношенията с Русия, но тръгнала да се договаря за газ със САЩ. Изгонили сме и 70 дипломати, правейки се на по-католици от папата, според Михайлова. Политическите предпочитания трябва да останат на заден план щом се отнася до благосъстоянието на българите, според Възраждане.

Можете ли да погледнете на положението трезво, попита тя депутатите от управляващите. Алтернативните горива са по-скъпи от руското гориво, по думите на Михайлова. В реалната политика няма място за детински импровизации, предупреди още депутатът от "Възраждане".

ГЕРБ бойкотират заседанията на НС, докато не се гласува кабинет

ГЕРБ бойкотират заседанията на НС, докато не се гласува кабинет

Причината - засекретяването на изслушването на Кирил Петков и Александър Николов